EU zintenzivňuje úsilí o vytvoření vymahatelných limitů pro per- a polyfluoroalkylované látky (PFAS) v krmivech, a to na základě loňského nařízení zaměřeného na PFAS v potravinách. Současné nařízení EU stanovuje limity pro čtyři sloučeniny PFAS v mase, drůbeži, rybách a vejcích určených pro Evropu nebo vyráběných v Evropě. Pro krmiva zatím nejsou stanoveny žádné maximální limity PFAS.
Vzhledem k tomu, že neexistují pokyny pro monitorování krmiv, byla některá ustanovení týkající se krmiv začleněna do stávajících doporučení týkajících se potravin. Země EU s nezbytnými analytickými kapacitami byly vyzvány, aby monitorovaly hladiny PFAS v krmivech, zatímco země, které tyto kapacity nemají, byly vyzvány, aby zahájily validační postupy pro metody analýzy PFAS v krmivech prostřednictvím laboratorního validačního úsilí.
„Z diskusí, které jsme vedli, je zřejmé, že členské státy monitorují přítomnost PFAS v krmivech a že budují analytické kapacity," poznamenal Verstraete.
PFAS, přezdívané „věčné chemikálie", jsou syntetické, organické chemikálie, které odolávají rozpadu v životním prostředí. Vlastnosti, díky nimž se PFAS staly průmyslově úspěšnými, také vedly k jejich perzistenci a bioakumulaci. Hospodářská zvířata mohou být vystavena PFAS prostřednictvím kontaminované vody, půdy, substrátu, vzduchu nebo potravin, jak uvádí Science of The Total Environment.
Zdroj: Feednavigator 4/2024
Ing. Josef Svoboda, CSc.,
spolupracovník redakce
Kontakt: post4me@seznam.cz
Celý článek najdete v tištěné verzi Krmivářství 4/2024.*