Velké haly a vysoká koncentrace zvířat – to se obvykle vybaví při zmínce o konvenčním chovu drůbeže. Stejně tak i problémy s vysokým infekčním tlakem, zdravím a welfare. Mohlo by být řešením převedení drůbeže do venkovních chovů? Bohužel, ani tam to nemusí být tak pohodové z hlediska welfare, zdraví či zdravotní nezávadnosti produktů.
I když se drůbež ve velkých, uzavřených halách s vysokou koncentrací zvířat chovala řadu desetiletí, tak se tato technologie stala v posledních letech terčem obsáhlé kritiky. V první řadě se do protestních aktivit zapojily různé organizace ochránců zvířat, k nimž se postupně přidala nejenom veřejnost, ale i vědecké týmy zabývající se hodnocením welfare hospodářských zvířat. Ale to nebyl jediný problém, který se ve spojení s halovými velkochovy drůbeže musel řešit. Krom spojení s nízkou úrovní welfare tu byl i vysoký infekční tlak v důsledku přítomnosti obrovských počtů zvířat na omezeném prostoru. Spoustu vážných zdravotních problémů se dařilo redukovat za pomoci subterapeutických dávek antibiotik v medikovaných krmných směsích, díky nimž se udržoval přijatelný zdravotní stav hejna, ale dokázaly podpořit i přírůstky hmotnosti. Nicméně tato praxe byla spojena se vznikem a narůstajícímu trendu rezistence patogenních organismů, takže zcela nevyhnutelně došlo k požadavku na výrazné omezení podávání antibiotik k neléčebným účelům. S tím vyvstala nutnost hledat a prověřovat alternativní řešení, a to jak ve výživě, tak v managementu, která by pomohla při udržení dobrého zdraví a odpovídajících přírůstků. Díky tomu by se mohla udržet i ekonomika produkce drůbežího masa a vajec.
Změny nejsou snadné
Na legislativní úrovni byla přijata řada změn, které definovaly nové požadavky na chovatelské technologie i postupy, které měly zvířatům zajistit vhodnější životní podmínky, vyšší standardy welfare, bezpečnější potraviny pro spotřebitele a redukci rizika vzniku a šíření rezistentních patogenů. K navrhovaným možnostem patří i volný chov drůbeže ve venkovních výbězích, který by měl přinést příznivější podmínky pro zvířata, a to hlavně z hlediska welfare a omezení infekčního tlaku. Jenže pohyb drůbeže ve venkovním prostředí s sebou nepřináší pouze čerstvý vzduch, sluneční svit a travnaté plochy, na nichž může drůbež celé dny pátrat po něčem dobrém do žaludku. Stačí si vzpomenout na posledních několik týdnů a je asi každému jasné, že na drůbež venku působí veškeré extrémy počasí – úmorná vedra, teplotní skoky i přívalové srážky – což rozhodně není optimální. Kromě toho se drůbež venku dostává do kontaktu s volně žijícími živočichy, a to i predátory či škůdci, případně s jejich výkaly, a tím i s původci některých velmi závažných onemocnění. Není tedy divu, že spousta chovatelů tyto „novoty“ zrovna nevítá. Podle entomologa Jeba Owena z Washington State University (WSU) by podstatný vliv na přijetí změn mohli mít spotřebitelé, kteří budou upřednostňovat místní, ekologicky příznivé a udržitelně produkované živočišné suroviny. Takovým požadavkům spotřebitelů by se pak musela přizpůsobit praxe v zemědělských podnicích i u výrobců potravin.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!