20.10.2021 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdravější a udržitelnější potraviny

Europoslanci schválili strategii Z farmy na vidličku nebo také Od zemědělce ke spotřebiteli. Usnesení bylo přijato 452 hlasy pro, 170 proti a 76 se zdrželo hlasování. Hlasování proběhlo v úterý 19. října, výsledky byly vyhlášeny ve středu. Poslanci předložili plány na přepracování potravinových systémů EU, produkci zdravějších potravin, zajištění potravinové bezpečnosti, spravedlivý příjem pro zemědělce a snížení ekologické stopy zemědělství.

Parlament vítá strategii Farm to Fork a zdůrazňuje význam produkce udržitelných a zdravých potravin pro dosažení cílů evropské zelené dohody, mimo jiné v oblasti klimatu, biologické rozmanitosti, nulového znečištění a veřejného zdraví.

Cíle:

  • Snížení používání pesticidů
  • Standardy dobrých životních podmínek zvířat
  • Více půdy pro ekologické zemědělství
  • Zemědělci musí vydělat spravedlivý podíl na zisku z potravin vyrobených udržitelným způsobem

Poslanci zdůraznili, že je třeba zlepšit udržitelnost na každém kroku potravinového řetězce, a zopakovali, že každý - od zemědělců po spotřebitele - v tom má svou roli. Aby se zajistilo, že zemědělci budou moci spravedlivě vydělávat na zisku získaném z potravin vyrobených udržitelným způsobem, chtějí poslanci posílení úsilí - mimo jiné prostřednictvím přizpůsobení pravidel hospodářské soutěže - posílit postavení zemědělců v dodavatelském řetězci.

Mezi další doporučení patří:

  • Zdravější jídlo
  • Vědecky podložená doporučení EU pro zdravou výživu, včetně povinného nutričního označení EU na přední straně obalu
  • Nadměrnou konzumaci masa a vysoce zpracovaných potravin s vysokým obsahem soli, cukru a tuku je třeba řešit, včetně stanovení maximálních úrovní příjmu
  • Pesticidy a ochrana opylovatelů
  • Zlepšení procesu schvalování pesticidů a lepší monitorování provádění za účelem ochrany opylovačů a biologické rozmanitosti
  • Závazné cíle snížení používání pesticidů. Členské státy by měly plnit cíle prostřednictvím svých strategických plánů SZP
  • Emise skleníkových plynů (GHG)
  • Balíček „Fit for 55 in 2030“ musí regulovat a stanovit ambiciózní cíle pro emise ze zemědělství a související využívání půdy, včetně přísných kritérií pro obnovitelnou energii na bázi biomasy
  • Přírodní propady uhlíku musí být obnoveny a vylepšeny
  • Dobré životní podmínky zvířat
  • Potřeba společných, vědecky podložených ukazatelů dobrých životních podmínek zvířat pro silnější harmonizaci v celé EU
  • Stávající právní předpisy EU musí být vyhodnoceny, aby se zjistilo, zda jsou nutné změny
  • Postupné ukončení používání klecí v chovu zvířat v EU
  • Živočišné produkty ze zemí mimo EU by měly být povoleny pouze tehdy, pokud jsou jejich normy v souladu s EU
  • Bio zemědělství
  • Organická půda EU by měla být do roku 2030 zvětšena
  • Potřeba iniciativ – propagačních, veřejných zakázek a fiskálních – ke stimulaci poptávky

 

Komise plánuje řadu legislativních návrhů v rámci strategie Farm to Fork . Poslanci Evropského parlamentu zdůrazňují potřebu vědeckých posouzení dopadu všech takových návrhů.*

Zdroj EU.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down