31.07.2017 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ze silážních žlabů výkrmové haly pro drůbež

Dosloužily vám silážní žlaby a nevíte jak je nejlépe využít? Inspirovat byste se mohli například od akciové společnosti DZS Struhařov, která přestavěla dva silážní žlaby na výkrmové haly pro brojlerová kuřata. Uvedeným podnikem plánované navýšení výkrmové kapacity na farmě Borek tak proběhlo při vynaložení minimálních nákladů, ale i s nezanedbatelnou časovou úsporou.

Ve Středočeském kraji hospodařící DZS Struhařov, a. s., má živočišnou výrobu postavenou na chovu holštýnského skotu za účelem produkce mléka a dále na výkrmu brojlerových kuřat. Zatímco chov skotu reprezentuje 2500 zvířat se  základním stádem 1350 holštýnských dojnic a odpovídajícím počtem telat a jalovic, brojlerů se od letošního roku vykrmuje bezmála 400 tisíc v jednom zástavu.
„Brojlerová kuřata vykrmujeme ve dvou podnikových střediscích, respektive na farmách Borek a Toušice.  Až do loňska jsme jednorázově naskladňovali okolo tří set patnácti tisíc jednodenních kuřat, přitom dvě stě dvacet tisíc brojlerů přišlo na farmu Borek a zbývajících pětadevadesát tisíc na středisko Toušice. Pro plánované navýšení výroby drůbežího masa nám dobře posloužily nevyužité silážní žlaby, jejichž přestavbou jsme navýšili naskladňovaní kapacitu  o dalších 80 tisíc jednodenních kuřat. Stavební práce zahrnovaly vyrovnání dna v silážních jamách a vybudování podlahy a štítových stěn, dále zastřešení a konečně obložení vnitřních stěn v jamách sendvičovými PUR panely. Vznikly tak výkrmové haly pro drůbež o délce sto čtyřiceti metrů, které jsou vybavené plně automatizovaným řízením teplotně vlhkostních podmínek, ale i světelného režimu. Žaluzie osazené na jedné straně haly spolu s ventilátory umístěnými na protější straně jsou základními stavebními prvky funkční tunelové ventilace.  Vzhledem k tomu, že máme přípojku na zemní plyn, k vytápění používáme nový typ horkovzdušných agregátů Ermaf,“ uvedl vedoucí chovu drůbeže Karel Zoubek.*
Více se dočtete v říjnovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down