Zemědělské podniky bojují a chovatelé dojnic jedou dál

Jaká opatření zavedli zemědělské podniky při koronavirové infekci a po vyhlášení nouzového stavu? Všichni chovatele nejen dojnic, ale i ostatních hospodářských zvířat, musí ve své práci pokračovat, protože zvířata na jejich péči nepočkají ani den.

Samozřejmě se i podle ankety dodržuji určitá pravidla, jako je rozdělení směn tak, aby se jejich pracovníci nepotkávali, nošení rukavic a roušek a zajištěni dezinfekce povrchů ve stájích, v dojírně nebo sociálním zázemí. Do chovů nemají přistup cizí lidé a stejně tak odpovědně se musí zaměstnanci chovat i doma. Podobně jako ostatní podnikatelé se i chovatelé a všichni zemědělci obávají o svou nejen současnou, ale i budoucí ekonomickou situaci. U nich je to ale o to důležitější, protože pro nás zajišťují potraviny. Kromě současně problematické situace a problémů s odbytem se obávají sucha letošního jara, protože musí pro zvířata zajistit krmivo. Dalším rizikem, kterému budou chovatele dojnic docela jistě čelit, je cena mléka, která bude bohužel pravděpodobně klesat ještě více než dosud. Obavy snad nemusí mít z pohledu českých spotřebitelů na naše zemědělství. Vypadá to, že si spotřebitelé uvědomili, že na českém zemědělství záleží, a že bez něj se nedá dobře jíst.

Se svou současnou situací nás seznámili zástupci podniků ZOPOS Přestavlky, a. s., ZD Pojbuky,  Zeras a. s. Radostín nad Oslavou,  Klas Nekoř a. s.,  Úněšovský statek a. s.

Podrobněji v časopisu  Náš chov 5/2020.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.