13.04.2012 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělství jen pro srdcaře?

Na výkrm brojlerových kuřat specializovaná rodinná farma nesoucí název DF – Pacov, s. r. o., je jediným producentem drůbežího masa na Pelhřimovsku. Při naskladnění padesáti tisíc brojlerových kuřat v jednom ze sedmi turnusů dosahuje roční produkci odpovídající sedmi stům tunám. Stále se zvyšující požadavky na kvalitu finálního produktu a zajištění odpovídající pohody vykrmovaným brojlerů vyústily ve vybudování bioplynové stanice, kterou se ekonomika výroby drůbeží farmy rodiny Studenovských ještě zefektivnila.

„S nápadem založit rodinnou farmu přišla moje matka Lidmila Studenovská. Chtěla pokračovat v drůbežářské praxi, kterou dlouhé roky provozovala ve Vajaxu v Táboře. Začínali jsme v roce 1994 s výkrmem pěti tisíc brojlerových kuřat. O tři roky později jsme do dvou nových hal postavených na zelené louce naskladnili již desetinásobně vyšší počet jednodenních kuřat v jednom turnusu. Ve stejném objemu výroby, což při sedmi turnusech představuje sedm set tun kuřat ročně tak pokračujeme již patnáct let,“ uvedl spolumajitel farmy Josef Studenovský.
Zařízení intenzivního chovu brojlerů na farmě rodiny Studenovských v Pacově tvoří dvě identické montované haly typu Louisiana se sedlovou zateplenou střechou a nepropustnou podlahou. Základ sto dvacet metrů dlouhých a bezmála dvanáct metrů širokých hal tvoří ocelová konstrukce, která je vyzděna ve štítech a do 120 cm i na bočních stěnách. Něco přes metr vysoké větrací otvory umístěné po celé délce podélných stěn jsou opatřené ochrannými sítěmi a svinovacími žaluziemi...

Celý článek naleznete v květnovém číslu časopisu Náš chov

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down