Ve Štětovicích na úrodné Hané najdeme Zlatou farmu, kterou zhruba osm let provozují spolu s rodiči a příbuznými Zlata Ronzová Mádrová a Lukáš Ronz. Jejich ideou je farma otevřená a přístupná široké veřejnosti. Farma je vyhlášeným místem konání nejrůznějších akcí pro veřejnost – trhů, slavností, dožínek, probíhají zde i edukativní programy pro skupiny školních dětí, konají se tu příměstské tábory a funguje zde i spolek nadšenců pro hanácké tradice Štětovická slipka, který zároveň provozuje i Štětovické skanzen.
V roce 2022 se Zlata Ronzová Mádrová zúčastnila Národního kola Evropské soutěže mladých farmářů, které vyhrála a získala možnost reprezentovat Českou republiku na mezinárodním poli. Soutěž pro farmáře do 40 let každoročně vyhlašuje Evropský parlament a jedním z pěti europoslanců, jež soutěž organizují, je Michaela Šojdrová, která se dlouhodobě zajímá o situaci rodinných farem v EU. Partnery národního kola jsou Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) a místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR Karel Smetana.
Soutěž o hodnotné ceny zviditelňuje a odměňuje mladé farmáře za udržitelné a inovativní nápady a postupy, které se zabývají výzvami, jimž zemědělství v současné době čelí. Letošní ročník se věnuje zejména projektům z oblasti zavedení a šíření nových technologií a inovativních zemědělských postupů, přispění k ekonomickému, environmentálnímu a sociálnímu vývoji venkovských oblastí a schopnosti odolat a zotavit se z šoků a zátěže vyplývajících z krizí jako je válka na Ukrajině, pandemie COVID-19 a klimatické změny.
Tradiční plemeno
Zlatá farma hospodaří na 55 hektarech zemědělské půdy, celá výměra je vedena jako orná půda. Vzhledem k zaměření na chov dojnic se ale rostlinná výroba přizpůsobuje výrobě živočišné.
Ve štětovických stájích chovají český strakatý skot. Jak říká Zlata Ronzová, toto tradiční plemeno do zdejších podmínek zapadne nejlépe. Aktuální stav je 80 krav s průměrnou roční užitkovostí zhruba 9000 kilogramů. „Denně nadojíme prostřednictvím robotu zhruba 1500 litrů mléka. Přibližně polovinu prodáváme do mlékárny Brazzale a druhou polovinu zpracujeme ve vlastní minimlékárně,“ upřesnil Lukáš Ronz.
Podle jejích slov vsadili pouze na čerstvé produkty, jako jsou čerstvé sýry, tvaroh nebo kefír. S úspěchem se prodávají nejen přímo ve vlastním obchodě, prodejnách se zdravou výživou či na farmářských trzích, ale celý sortiment se dodává i do Globusu. Výrobkem číslo 1 je podle Zlaty Ronzové pasterované mléko ve skle. „V poslední době se totiž snažíme chovat ještě více ekologicky a měníme naše obaly z plastových na skleněné, jež jsou zálohované a vratné,“ vysvětluje chovatelka.
Kromě toho je na farmě dispozici i mlékomat, jehož obliba stále stoupá.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!