06.01.2023 | 04:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlatá farma opět boduje

Ve Štětovicích na úrodné Hané najdeme Zlatou farmu, kterou zhruba osm let provozují spolu s rodiči a příbuznými Zlata Ronzová Mádrová a Lukáš Ronz. Jejich ideou je farma otevřená a přístupná široké veřejnosti. Farma je vyhlášeným místem konání nejrůznějších akcí pro veřejnost – trhů, slavností, dožínek, probíhají zde i edukativní programy pro skupiny školních dětí, konají se tu příměstské tábory a funguje zde i spolek nadšenců pro hanácké tradice Štětovická slipka, který zároveň provozuje i Štětovické skanzen.

V roce 2022 se Zlata Ronzová Mádrová zúčastnila Národního kola Evropské soutěže mladých farmářů, které vyhrála a získala možnost reprezentovat Českou republiku na mezinárodním poli. Soutěž pro farmáře do 40 let každoročně vyhlašuje Evropský parlament a jedním z pěti europoslanců, jež soutěž organizují, je Michaela Šojdrová, která se dlouhodobě zajímá o situaci rodinných farem v EU. Partnery národního kola jsou Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) a místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR Karel Smetana.

Soutěž o hodnotné ceny zviditelňuje a odměňuje mladé farmáře za udržitelné a inovativní nápady a postupy, které se zabývají výzvami, jimž zemědělství v současné době čelí. Letošní ročník se věnuje zejména projektům z oblasti zavedení a šíření nových technologií a inovativních zemědělských postupů, přispění k ekonomickému, environmentálnímu a sociálnímu vývoji venkovských oblastí a schopnosti odolat a zotavit se z šoků a zátěže vyplývajících z krizí jako je válka na Ukrajině, pandemie COVID-19 a klimatické změny.

Tradiční plemeno

Zlatá farma hospodaří na 55 hektarech zemědělské půdy, celá výměra je vedena jako orná půda. Vzhledem k zaměření na chov dojnic se ale rostlinná výroba přizpůsobuje výrobě živočišné.

Ve štětovických stájích chovají český strakatý skot. Jak říká Zlata Ronzová, toto tradiční plemeno do zdejších podmínek zapadne nejlépe. Aktuální stav je 80 krav s průměrnou roční užitkovostí zhruba 9000 kilogramů. „Denně nadojíme prostřednictvím robotu zhruba 1500 litrů mléka. Přibližně polovinu prodáváme do mlékárny Brazzale a druhou polovinu zpracujeme ve vlastní minimlékárně,“ upřesnil Lukáš Ronz.

Podle jejích slov vsadili pouze na čerstvé produkty, jako jsou čerstvé sýry, tvaroh nebo kefír. S úspěchem se prodávají nejen přímo ve vlastním obchodě, prodejnách se zdravou výživou či na farmářských trzích, ale celý sortiment se dodává i do Globusu. Výrobkem číslo 1 je podle Zlaty Ronzové pasterované mléko ve skle. „V poslední době se totiž snažíme chovat ještě více ekologicky a měníme naše obaly z plastových na skleněné, jež jsou zálohované a vratné,“ vysvětluje chovatelka.

Kromě toho je na farmě dispozici i mlékomat, jehož obliba stále stoupá.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down