Tématu pasivní imunity u mléčných telat se v rámci středečního programu EuroTier digital věnovali zástupci společnosti EW Nutrition GmbH Lea Poppe, Lucas Queiroz a Judith Schmidt.
Mnoho telat má nedostatečnou imunitní ochranu. Průjem je v chovech opakujícím se problémem a je odpovědný za vysoké ztráty na mléčných farmách. Tyto ztráty vznikají zvýšením nákladů na chov, ztrátami zvířat, ale také snížením užitkovosti v produkčním životě zvířat.
V průzkumu prováděném s odborníky na mléčný skot většina z nich připisuje výskyt novorozeneckého průjmu nedostatečnému zásobení telat imunoglobuliny. Toto tvrzení potvrzuje vědecká studie LMU Mnichov.
Jako nadějné se ukázaly imunoglobuliny z vajec, které lze podle přednášejících využít ke kompenzaci tohoto imunitního deficitu. Drůbež vytváří protilátky proti chorobám, s nimiž přichází do styku, a uvolňuje je do vajíčka, přitom podle výzkumů nezáleží na tom, zda je onemocnění specifické pro drůbež nebo ne.
Aby se prokázala podpůrná účinnost vaječných imunoglobulinů u telat, byly provedeny tři testy s produktem Globigen® Dia Stop, který je založen na vaječných imunoglobulinech (IgY). Výsledky jsou následující:
Všechny tři experimenty ukazují, že vaječné imunoglobuliny nabízejí možnost zlepšit imunitní ochranu telat a chránit zvířata před chorobami během prvních týdnů života. Nespornou výhodou je také eliminace používání antibiotik v chovu.