20.08.2025 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlepšení práce na silážní jámě

Klíčovým pokrokem v oblasti výživy a kvality objemných krmiv je výrazné zlepšení práce na silážní jámě. V AGRO Vysočina Bystré se praktikuje výživa bez speciálních aditiv, ale s důrazem na kvalitní práci v silážní jámě, výrobu a  manipulaci s objemnými krmivy.

Chov skotu tvoří páteř zemědělského podniku. Jak potvrdil ředitel Dittrich: „U nás nikdy nebyla tendence přecházet na holštýna. Zůstali jsme u strakatého skotu a nelitujeme.“ Aktuálně podnik chová přibližně 430 dojnic rozdělených mezi střediska v Bystrém a Trpíně.

Užitkovost i v horších podmínkách

Stáje jsou starší, přestavěné v 90. letech a po roce 2000. Jedná se o volné, stelivové ustájení na slámě. Ustájovací podmínky jsou nicméně limitující, zejména v Trpíně, kde budovy stojí na pozemku cizího vlastníka, což brání větším investicím do rekonstrukce a modernizace. Chybí kapacita stájí, nízké stropy a úzké chodby neumožňují dobrý průjezd techniky.  I přes starší ustájení dojnice dosahují kolem 8000 kg mléka za laktaci. Složky odpovídají plemeni, s obsahem tuku kolem 4 % a bílkovin 3,75 %. Mléko společnost dodává do Městečka Trnávka přes družstvo Mléko CZ, poslední cena oscilovala byla kolem 13,50 Kč. 

Optimalizace ceny krmiv 

Produkční krmnou dávku postavil výživář Petr Tobeš na objemných krmivech a optimalizoval s ohledem na rozumné náklady na nakupovaná krmiva. Hlavní složky krmné dávky pro dojnice jsou:

  • Kukuřičná siláž (kolem 20 kg),
  • jetel a hrách (luskoobilní směsky), dohromady 12-13 kg senáže,
  • směs (kolem 10 kg), obsahující řepkový extrahovaný šrot, sójový šrot, vlastní šrotované obilí (pšenice, ječmen, oves) a šrotované kukuřičné zrno,
  • chráněná močovina,
  • minerální doplňky – soda, vápenec, sůl, fosfor a minerální doplněk od firmy VVS obohacený o kvasinky Levucell
  • pivovarské mláto (5 kg/krávu).

„Podařilo se ušetřit na speciálních aditivech a vyvazovačích mykotoxinů, které se dříve přidávaly, ale nyní jsou bez nich, díky zlepšené kvalitě krmiv,“ komentuje výživář spolu se zootechnikem Jiřím Hájkem.

Krmení se uskutečňuje pomocí horizontálního taženého míchacího vozu s frézou, který má kapacitu 9 m3.  Krmné dávky pro krávy se míchají celkem tři: vrchol laktace, konec laktace = příprava na porod a krmná dávka pro krávy stojící na sucho. Jalovicím se připravují dvě krmné dávky.

Zlepšení práce na silážní jámě

Klíčovým pokrokem v oblasti výživy a kvality objemných krmiv je výrazné zlepšení práce na silážní jámě. Dříve se k tomuto účelu používal teleskopický manipulátor, který byl podle slov Jana Dittricha pomalý, neefektivní a fyzicky náročný pro obsluhu. Nyní se používá kloubový nakladač s dostatečněvelkou lžící a výkonný traktor s vagonovými koly. Tato investice (4,5 milionu Kč) se ukázala jako velmi přínosná, výhody vidí ředitel v následujících aspektech:

  • Vyšší výkon – nakladač zvládne rozhrnout a rozvrstvit až 40 hektarů denně namísto dřívějších zhruba 20 hektarů, což umožňuje sklidit krmivo v optimální fázi a před nepříznivým počasím.
  • Lepší kvalita – díky efektivnímu ušlapání dochází k minimálním ztrátám na jámě.
  • Snížení nákladů – výrazně nižší spotřeba nafty (ze 120 l/den na 50 až 60 l/den).
  • Zlepšení pracovních podmínek – moderní technika s pohodlnou kabinou zvyšuje spokojenost obsluhy.
  • Ekonomické benefity – nižší ztráty na jámě znamenají, že podnik potřebuje méně hektarů k pěstování krmných plodin pro stejný počet dobytka, což vede k úsporám na osivu a hnojivech. Siláže jsou zakrývány standardně dvěma vrstvami plachet a zatíženy pneumatikami celoplošně.

Celý článek najdete v Našem chovu 8/2025.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.