Soutěž Česká biopotravina roku 2018, kterou pořádá již po sedmnácté PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, zná své vítěze. Mezi nejlepší produkty ekologického zemědělství z české produkce patří například hovězí bio steak z farmy Mitrovský dvůr, který byl oceněn hlavní cenou soutěže, nebo slámové bio víno od Víno Marcinčák.
Odborná porota v čele s Pavlem Maurerem měla v letošním ročníku opravdu z čeho vybírat. Přihlášeno bylo celkem 104 produktů z celé České republiky, a z toho 43 biovín. Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorii Steaková bio masa vyhrál Hovězí tenderloin steak bio od farmy Mitrovský dvůr, a. s.
„Steak z Mitrovského dvora oslovil porotu svou křehkostí i vyzrálostí, jednoznačně zvítězil v kategorii steakových mas a také jako celkový vítěz. Jsem za to velmi ráda. Zralé hovězí maso z ekologického zemědělství má totiž velký tržní potenciál a přitom již teď oslovuje širokou skupinu zákazníků, kteří kvalitní maso umí ocenit. Takto kvalitní steak na grilu totiž, podle mého názoru, zvládne připravit každý a získá tak jednoduše skvělý gurmánský zážitek,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková.
V dalších kategoriích u poroty zabodovaly tyto produkty: v kategorii Biopotraviny rostlinného původu porota vybrala Meruňky s levandulí a medem – extra džem od Marmelády Šafránka s. r. o., nejlepší Biopotravinou živočišného původu roku 2018 se stal BIO Čerstvý sýr s bylinkami od farmy JAVORNÍK-CZ, s. r. o., jako nejlepší potravinu v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní zvolila porota BIO Med od Ing. Dušana Michálka a vítězem kategorie Biovíno je Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 od Víno Marcinčák.