Tradičním způsobem odbytu vyprodukovaného vepřového masa je prodej živých zvířat, kdy cena je stanovena na základě živé hmotnosti a vizuálního posouzení jatečných prasat. Hlavní výhodou cen v živém je jednoduchost, nevýhodou přílišná subjektivnost.
Nejběžnějším způsobem prodeje jatečných prasat je prodej v mase, kdy se hodnotí jednotlivá jatečně upravená těla prasat (JUT) a výsledná cena se stanovuje na základě hmotnosti a kvalitativních parametrů JUT. V České republice tento proces probíhá na základě metodiky SEUROP.
V Evropě se povinnost klasifikovat jatečná prasata podle SEUROP vztahuje na všechny jatecké provozy. Výjimky jsou přípustné u podniků porážejících méně než 200 kusů prasat týdně v průměru za rok a u těch, kde porážejí pouze prasata narozená a vykrmená ve vlastních chovných zařízeních a všechna získaná jatečně upravená těla bourají.
Při hodnocení jatečných prasat podle systému SEUROP je základním ukazatelem kvality jatečného těla podíl svaloviny, podle kterého jsou prasata tříděna do cenových kategorií. Klasifikaci jatečně upraveného těla prasat provádí odborný klasifikátor, který má osvědčení o odborné způsobilosti k provádění klasifikace a k třídění využívá pouze metody schválené Evropskou komisí. Česká republika má schválených celkem šest metod klasifikace jatečně upraveného těla prasat, a to manuální dvoubodovou metodu ZP a dále metody využívající aparativní přístroje FOM, UFOM 300, HGP, IS-D-05 a IS-D-15.
Více se dočtete v článku Ing. Jaroslava Smitala, Ph.D., který najdete v květnovém čísle časopisu Náš chov.*