26.03.2019 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zpráva EAT-Lancet opravena – podle kritiků chyby zůstávají

Navzdory řadě korekcí ve zprávě, jsou kritici stále znepokojeni chybami v pokynech, které vybízejí k dietě s nízkým obsahem masa. V mezinárodní studii, která naznačuje, že dieta s nízkým obsahem masa zpomalí globální oteplování, bylo v posledních týdnech dosaženo několika korekcí, ale kritici této zprávy uvádějí, že opravy nejdou dost daleko.

V únoru, po prudké diskusi a stížnostech mezi akademiky, vydala společnost Lancet několik oprav na téma „Potraviny v antropocénu“, což je zpráva, kterou letos uvedla komise EAT-Lancet jako první soubor globálních pokynů pro ochranu životního prostředí, a to prý proto, aby se zohlednil dopad zemědělství na životní prostředí. (Antropocén je poměrně nový termín z oblasti geochronologie, který je motivován snahou označit období, kdy lidstvo svou činností globálně ovlivňuje zemský ekosystém).

Lékařský časopis uvedl, že bylo opraveno několik citací a interních odkazů;  také  odstavec týkající se nedostatku vitaminu B12 v rostlinné stravě. Někteří vědci, kteří nahlásili chyby ve zprávě EAT-Lancet, však tvrdí, že nevěří, že jejich obavy byly vyřešeny. Frank Mitloehner, profesor univerzity v Kalifornii, který si stěžoval, že zpráva zřejmě nafoukne dopady emisí metanu, řekl, že z deníku nic neslyšel poté, co obdržel e-mail, o němž se domníval, že má znamenat  „uklidni se“.

Vědecký ředitel EAT v e-mailu uznává, že Mitloehnerovy body týkající se emisí metanu z chovu hospodářských zvířat jsou opravdu důležité, ale tvrdí, že „limity pro spotřebu masa nebyly stanovené komisí  z důvodů ochrany životního prostředí, ale pouze z hlediska zdravotních doporučení.“

Odborníci v oblasti zdraví a výživy také zpochybnili platnost zprávy. Edward Archer, hlavní vědecký pracovník společnosti EvolvingFX, firmy zabývající se meta-analýzou,  bývalý vědecký pracovník Národního institutu zdravotnictví, poslal komisi Lancet dopis , ve kterém si si stěžoval, že studie EAT citovala chybně studii o zdravotních přínosech výživy s nízkým obsahem masa. Citace zůstane ve zprávě. „Autoři zprávy EAT-Lancet nadále demonstrují ohromující nedostatek náležité péče, úmyslné nevědomosti nebo bezohlednosti,“ řekl Archer. Opravy se podle něho týkaly pouze drobných překlepů.

Zpráva je také podporována

Ne všichni jsou s odpovědí  EAT Lancet nespokojeni. Rosemary Stantonová, odbornice na výživu a členka vědeckého poradního výboru pro životní prostředí Austrálie, uvedla, že reference a chyby o vitamínu  B12, které hlásila, byly „okamžitě opraveny“. Řekla, že mnozí, kteří tuto zprávu kritizovali, buď ji  nečetli celou, nebo si z obsahu vybrali. Řekla, že kritici v mnoha případech falešně tvrdili, že zpráva vyžaduje, aby se všichni do roku 2050 stali vegany. „Zpráva jednoznačně doporučuje přístup založený na flexibilitě“, uvedla.  „To neznamená, že by se lidé měli vyhnout všem živočišným produktům, i někteří možná potřebují věnovat méně pozornosti masu a více rostlinným potravinám,“ pokračovala v e-mailu.

Mluvčí EAT na žádosti o vyjádření týkajících se nevyřešených stížností neodpověděl.*

Zdroj: www.wattagnet.com, březen 2019

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down