23.03.2022 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvýšení produkce proteinových krmiv rostlinného původu

S ohledem na nedávné prohlášení Rady EU ve Versailles vydaly zúčastněné strany – COPA & COGECA, FEFAC a EUROSEEDS – prohlášení se záměrem zlepšit zabezpečení potravin snížením závislosti EU na klíčových dovážených zemědělských produktech a vstupech. Zejména jde o zvýšení produkce bílkovin rostlinného původu. Vyzývají Evropskou komisi, aby převzala vedoucí úlohu při podpoře domácího pěstování a používání bílkovinných zdrojů rostlinného původu.

Podle sdružení evropských farmářů neexistuje žádné jednoduché a snadné řešení, jak překonat deficit bílkovinných zdrojů EU. Navzdory pokrokům v technologii šlechtění, pěstování a zpracování rostlin není pravděpodobné, že Evropa v krátkodobém nebo střednědobém horizontu zcela dosáhne soběstačnosti (zejména pokud nebude mít přístup k nejlepším šlechtitelským technikám, přípravkům na ochranu plodin a hnojivům).

Aby bylo možné dosáhnout udržitelného proteinového plánu EU a nabídnout evropským zemědělcům nové způsoby, jak přizpůsobit nabídku měnící se poptávce, evropské odvětví rostlinných bílkovin musí být konkurenceschopné, vysoce kvalitní a odolné vůči mnoha ekonomickým, ekologickým, klimatickým a technologickým výzvám. K dosažení těchto cílů potřebujeme konzistentní evropskou politiku a politiku členských států.

Zúčastněné strany proto vyzvaly k zavedení opatření s cílem zvýšit domácí produkci bílkovin a snížit závislost na dovozu, zvýšit rozmanitost ve využívání plodin a snížit uhlíkovou stopu:

poskytnout konzistentní rámec EU umožňující konkurenceschopnost evropských proteinových hodnotových řetězců,

poskytovat smysluplné a dlouhodobé podněty zúčastněným stranám,

vyvinout rozvahu pro sledování produkce a spotřeby potravinářských rostlinných bílkovin a podpořit rozvoj vnitrostátních bilancí bílkovin v krmivech,

vytvořit rámec vstřícný k inovacím pro konkurenceschopný výzkum a vývoj,

podporovat vzdělávací komunikaci se spotřebiteli o postupech udržitelné zemědělské produkce EU a výhodách diverzifikované a vyvážené stravy, která zahrnuje potraviny na bázi rostlinných bílkovin.*

Zdroj FEFAC

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down