Afrika je druhým největším světadílem na světě a jejích asi 1,4 miliardy obyvatel představuje 18 % celkové světové populace. Mimořádná geografická a biologická rozmanitost a stejně tak i sociokulturní bohatství Afriky hrají důležitou roli ve světové živočišné produkci.
Populace hospodářských zvířat v Africe představuje jednu třetinu celosvětové populace a vytváří přibližně 40 % zemědělského HDP Afriky. Živočišná výroba v Africe má a stále bude mít významnou roli, protože poptávka po potravinách živočišného původu roste v důsledku rostoucí lidské populace, příjmů a urbanizace. Předpokládá se, že do roku 2050 bude roční spotřeba masa 14 kg na osobu a mléka 30 litrů na osobu.
Chov prasat je jednou z cest, kterou může Afrika uspokojit svou potřebu živočišných bílkovin a také přispět ke globálním potřebám prostřednictvím exportu. Afrika se podílí 1,67 % na světové produkci vepřového masa.
V Africe jsou systémy chovu prasat rozdílné, od tradičních malých chovů až po intenzivní komerční farmy.
Tradiční chov umožňuje prasatům potulovat se za potravou, kde jsou vystavena extrémním povětrnostním podmínkám, hrozbám nákaz a také krádežím. Prasata chovaná tímto způsobem reprezentují převážně původní plemena, a i když se využívají také kříženci původních a exotických plemen, nedosahují předpokládané užitkovosti. Důvod je prostý: neadekvátní výživa pro optimální růst. Tradiční systémy s minimálními opatřeními biologické bezpečnosti navíc usnadňují šíření nemocí.
Intenzivní systém je založen především na chovu kříženců původních prasat s plemeny large white, landrace, duroc, hampshire a pietrain. K využití jejich potenciálu je však třeba využít krmné směsi, které jsou však drahé. Tento systém výroby již využívá moderní ustájení, veterinární služby, zařízení na likvidaci odpadu a opatření biologické bezpečnosti.
Farmy s chovem prasat jsou v některých případech organizovány do farmářských skupin nebo družstev. To umožňuje drobným farmářům snazší přístup nejen na trh, ale také k úvěrům, vládním intervencím, veterinárním službám a lepší infrastruktuře.
Prasata jsou široce rozšířena po celé Africe, přičemž více než 70 % se nachází ve venkovských komunitách. V roce 2020 se v Africe chovalo 44 milionů prasat, což je přibližně 4,6 % z celkové světové populace prasat.
Populace prasat v Africe začala významně růst zejména od roku 1980, což lze přičíst zvýšené životní úrovni a nárůstu lidské populace. K nárůstu populace prasat došlo ve východní, západní a střední Africe, naproti tomu v severní a jižní Africe zůstaly početní stavy prasat beze změny. Mezi roky 2001 až 2021 se populace prasat v Africe zvýšila z 21 milionů na 43 miliony, což představuje přibližně 101% nárůst.
Celková produkce vepřového masa v Africe v roce 2021 přesáhla dva miliony tun.
Nejvyšší spotřebu vepřového masa na osobu (3,99 kg) vykazuje jižní Afrika, za ní následuje střední (2,18 kg), západní (1,97 kg), východní (1,38 kg) a severní Afrika (0,01 kg). Obyvatelé jižní Afriky mají řadu stravovacích preferencí a běžně konzumují vepřové maso. V zemích s větší muslimskou nebo židovskou komunitou však bývá spotřeba vepřového masa mnohem nižší.
Předpokládá se, že lidská populace Afriky dosáhne v roce 2050 téměř 2,5 miliardy, což naznačuje větší poptávku po potravinách, včetně vepřového masa.
Zvýšení produkce masa v Africe však bude vyžadovat transformaci průmyslu z tradičního způsobu chovu prasat na produktivnější systém. S dobrou zemědělskou půdou, kvalitními vstupy a dobrou infrastrukturou se Afrika může proměnit v centrum dodávek vepřového masa do celého světa.
Více se dočtete v článku Ing. Jaroslava Smitala, Ph.D., který vychází v červencovém čísle časopisu Náš chov.