Alternativní zdroje bílkovin v potravinách a krmivech
Alternativní proteiny se těší rostoucímu zájmu díky svému potenciálu zlepšit potravinovou bezpečnost a snížit dopady výroby potravin a krmiv na životní prostředí. Studie, kterou vypracoval panel EU pro budoucnost vědy a techniky, hodnotila současný stav a budoucí vyhlídky produkce bílkovin v celosvětovém měřítku a v EU do roku 2050.
Studie se zaměřila na konvenční a alternativní zdroje bílkovin pro potraviny a krmiva s ohledem na prognózy, které ukazují zvýšenou potřebu konvenčních bílkovin do roku 2050, a na skutečnost, že změna klimatu vyžaduje zkoumání nelineárních scénářů a rovnováhy alternativních bílkovin v celosvětové skladbě bílkovin a v EU.
Čtyři alternativní proteiny
Výzkum, který vypracovala organizace Arcadia International EEIG, se zaměřil na čtyři alternativní proteiny – řasy, hmyz, mikrobiální fermentaci a kultivované maso – a porovnal je s konvenčními zdroji, které mohou nahradit, pokud jde o jejich relativní energetické potřeby, dopady na životní prostředí, nutriční obsah a jejich potenciál pro použití jako náhrady konvenčních bílkovin v potravinách a krmivech v EU. Byla rovněž zkoumána současná úroveň výzkumu a vývoje těchto čtyř alternativ spolu s technologickou a obchodní připraveností a průmyslovou kapacitou.
Překážky a příležitosti pro rozvoj
Studie se rovněž zabývala regulatorními a technickými překážkami a příležitostmi pro vývoj alternativních proteinů, které by tvůrci politik EU mohli zvážit pro cílenou podporu růstu tohoto odvětví.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!