Podzimní seminář, který se odehrál 19. října v areálu Zemědělského družstva Bělčice na Strakonicku, již tradičně moderoval Ing. Miloslav Sikyta z Komory zemědělských poradců České republiky, z. s., který hovořil o perspektivách chovu mléčného skotu v tuzemsku. Uvedl, že budoucnost našich chovů dojného skotu se bude odvíjet nejen od přístupu chovatelů a spolupracujících poradců, ale také od postoje vzdělávacích institucí, rodičů a celé společnosti.
V úvodu prezentace akreditovaného poradce zaznělo, že cílem vrcholného managementu každého podniku by měla být maximální snaha dosáhnout takové ekonomiky, která by umožňovala přijímat opatření ke zvýšení produktivity práce a snížení pracnosti.
„Ekonomika výroby mléka především věcí chovatelské kázně a znalostí požadavků a potřeb zvířat v daném prostředí. Pokud chovatel chce být úspěšný, musí dodržovat osvědčené a doporučené postupy. Ze zkušeností vyplývá, že hlavní podíl na mnohdy špatném stavu má tzv. provozní slepota, nízká úroveň odbornosti personálu a chybějící systém kontroly bez zpětné vazby. Současní absolventi univerzit jsou mladí lidé, kteří bohužel často ani nemají zájem o zootechnickou práci a práci se zvířaty,” zahájil svou prakticky koncipovanou prezentaci Ing. Sikyta.
Bez optimistického přístupu to nepůjde
Zdůraznil, že ekonomiku výroby mléka ovlivňuje celá řada faktorů, a to jeho cena, vynaložené náklady, dotace, dojivost, reprodukce, výživa a krmení, dlouhověkost a obměna stáda, zdravotní stav dojnic a konečně odchov telat.
„Musíte si uvědomit, že kráva je váš výrobní prostředek a je plně závislá na tom, jaké podmínky a krmení jí připravíte. Ekonomika výroby mléka začíná narozením telete, odchovem jalovice a porodem. Jestliže během tohoto poměrně dlouhého období nezajistíte vše potřebné, nedosáhnete požadovaného efektu. Zásadou číslo jedna je respektovat požadavky zvířat se snahou udělat maximum možného. Samozřejmě, že výsledek bude odrazem práce celého kolektivu. Vytvořte si kolem sebe tým spolehlivých lidí, kteří zastanou svou práci na všech pozicích. Začněte tím, že s podřízenými budete komunikovat, že je budete proškolovat, aby věděli, co mají dělat na dojírně či jak obsluhovat krmný vůz. Měli by vědět, jak správně dojit i proč je důležité dodržovat zásady kvalitního krmení. Protože objemná krmiva jsou nejdůležitější součástí krmné dávky skotu, snažte se udržovat na dobré úrovni i spolupráci s agronomy a zkvalitňujte práci spojenou s konzervací píce. V neposlední řadě neváhejte oslovit akreditované poradce i firmy, které již dlouhodobě vykazují výsledky a praktické zkušenosti. Zejména prohlubujte spolupráci s lidmi, kteří svou pozitivní náladu dovedou přenést i na vaše zaměstnance. Nejhorším pomocníkem je alibismus a neochota pracovat a mít zodpovědnost za svoji práci a výsledky. Všichni víme, že ceny obilí, mléka, pohonných hmot či hnojiv patrně neovlivníme. To je každodenní realita, s níž se musíme smířit. Něčím ale začít musíme, abychom měli šanci na lepší výsledky a stabilitu našich zemědělských podniků. Začněme třeba tím, že se na chvilku zastavíme a přestaneme se stále za něčím honit a že budeme vnímat okolí pozitivně a věřit, že to, co děláme, má smysl a budoucnost,“ nabádal přítomné akreditovaný poradce.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!