Chov prasat drží finalizace produkce

Šlechtění prasat v Dřevci u Kožlan má dlouholetou tradici. Dobám, kdy se z uvedeného podniku hospodařícího na severu plzeňského regionu odebíralo na 1500 prasniček a 150 kanečků, bohužel již dávno odzvonilo. A nebýt možnosti finalizovat jatečnou produkci ve vlastní výrobně masných výrobků, prasata by se v akciové společnosti D-K Zemědělská, která vznikla v roce 2005 transformací předchozího družstva, pravděpodobně již nechovala.

Chovatelé D-K Zemědělská, a. s., se s ročně vykrmenými šesti tisíci jatečných prasat řadí k velkým producentům vepřového masa na Plzeňsku. Disponují vlastními jatkami a od roku 2001 také navazující výrobou masných výrobků, kde zhodnotí okolo devadesáti procent produkce jatečných zvířat. Měsíčně vyrobí okolo 95 tun masných výrobků, který zahrnuje široký sortiment více než sedmdesáti produktů v podobě sekaných uzenin, klobás, měkkých a polosuchých salámů, uzených mas, slaniny či vařených výrobků.
„Naší specialitou je kralovická a zbojnická klobása, šunková tlačenka či staročeská slanina. Prostřednictvím prodejců dodáváme naše výrobky do hotelů, zavedených restaurací či škol. Do velkých obchodních řetězců s našimi výrobky nejdeme. Nesoutěžíme s velkými výrobci, naším cílem je dělat kvalitní výrobky s vysokým podílem vlastní suroviny, které můžeme prodat za odpovídající cenu. Paradoxem je, že přestože vypěstujeme vlastní krmné obilí, jímž vykrmíme svoje prasata, která s minimálními náklady přepravíme na jatky, je vepřové maso od nás celoročně o třicet až čtyřicet procent dražší než výrobní maso z dovozu. Hluboko pod reálnými náklady levnější surovina, která často ani nemá odpovídající kvalitu, ale poškozuje jak domácí producenty, tak ve finále i konečné spotřebitele. Finalizací produkce se snažíme alespoň částečně tlumit negativní dopad nízké ceny jatečných prasat. Kdybychom však neměli masnou výrobu, prasata by u nás již s největší pravděpodobností nebyla,“ konstatoval v úvodu našeho setkání předseda představenstva a ředitel podniku v jedné osobě Bc. Tomáš Adámek.*

Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *