Ekonomika vepřového masa v Evropské unii je kvůli nadprodukci jatečných prasat závislá na exportu. Značné omezení exportních možností však přispělo k propadu cen na evropském, potažmo i českém trhu. Navýšení cen za energie, ale i za krmiva pak několik let trvající krizi chovu prasatještě prohlubuje.Nejen o tom, s jakými náklady vyrábíme vepřové maso u nás a v zahraničí, ale i o rezervách tohoto tradičního sektoru zemědělské prvovýroby jsme v rámci diskuse na TV Zemědělec hovořili s odborníky Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Konkrétně s vedoucí oddělení Trhu zemědělských komodit Ing. Miluší Abrahamovou a vedoucím oddělení Ekonomika zemědělství a potravinářství Ing. Janem Boudným, kterým svými praktickými zkušenostmi sekundoval Ing. Miroslav Rozkot, CSc., z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., respektive z oddělení chovu prasat v Kostelci nad Orlicí.
Jak se krize chovu prasat v Evropě projevuje do aktuálních cen za jatečná prasata?
Miluše Abrahamová:
V roce 2021 došlo v EU-27 k propadu CZV jatečných prasat meziročně o 10,7 % na úroveň roku 2018, ale přitom došlo k nárůstu cen krmiv o 12 až 16 %. V České republice byla dokonce nejnižší CZV jatečných prasat za posledních 20 let s meziročním propadem o 15 %. Ceny krmiv pak meziročně narostly o 5 až 9 %.
Na začátku roku 2022 ještě převažovaly v EU poměrně nízké ceny jatečných prasat (meziroční zvýšení za I. čtvrtletí o necelá 4 %), následně však stoupaly. Za leden až září 2022 cena jatečných prasat tř. E dosáhla v EU-27 průměrných 1,78 EUR/kg j. hm. a byla o 21 % vyšší než ve stejném období roku 2021. V Německu se zvýšila za toto období o 26,6 %, ve Španělsku o 17,3, zatímco v Dánsku jen o 2,4 %. V tuzemsku meziročně stoupla CZV jatečných prasat tř. SEU za leden až září 2022 meziročně o 20,1 % na 32,24 Kč/kg ž. hm.
Hlavním důvodem nárůstu CZV prasat v EU-27 byly nižší porážky, a tím i nižší nabídka vepřového masa a výrazně vyšší náklady. Válka na Ukrajině se promítla do růstu cen krmiv a energií a následně i do zemědělských produktů a potravin. Nárůst CZV jatečných prasat však kompenzuje zvýšené náklady jen částečně.
Z ekonomických analýz vyplývá, že nejvyšší položkou v chovech prasat jsou náklady na krmení. Kde jsou podle vás rezervy?
Miroslav Rozkot:
Rezervy jsou všude. Problém je, že v celé Evropě, stejně jako u nás, se vykrmují prasata špičkové genetiky. V našich chovech prasata reprezentují nejen vysokou úroveň domácího šlechtění, ale samozřejmě i světové genetiky. K těmto prasatům se musí přistupovat podobně jako ke špičkovým sportovcům, kterým také musíte zajistit optimální podmínky, aby dosáhli maximálního výkonu. Zejména pak ve výživě se prasata ošidit nedají. Z hlediska nákladů na krmiva bude podle mého názoru přetrvávat problém zejména u dovážených krmných komponentů. Také u produkce vlastních zdrojů krmiv se však musí počítat s navýšením nákladů. Jestliže poptávka zvyšuje cenu obilovin, velké podniky s klasickou zemědělskou výrobou budou také zvažovat, zda pro ně není výhodnější vybrané komodity zobchodovat. Víceméně politickými opatřeními jsme se v Evropě zbavili v optimální míře využívat některé tradiční bílkovinné zdroje, například masokostní moučku. Věřím, že pokud by se vyráběla stejně jako tomu bylo například u nás, její začlenění do krmných dávek by bylo bezpečné. Zakázanou masokostní moučku tak musí nahradit jiné zdroje bílkovinných krmiv, například sója, která se k nám dováží. Také se u nás pěstuje, ale s ohledem na klimatické podmínky není kvalita sójových bobů taková jako u sóji dovážené ze zahraniční. Další omezení přináší zákaz použití geneticky modifikovaných plodin, což opět vnímám jako nevýhodu. Oproti přímořským státům, kde provozují rybolov a mají zpracovatelský průmysl, máme také omezené možnosti z hlediska dostupnosti rybí moučky. Do budoucna tak bude nezbytné hledat a rozvíjet alternativy bílkovinných krmiv. Například v podobě luskovin, vedle již zmiňované sóji se jedná také o hrách a lupinu, které lze v tomto smyslu dost možná označit za plodiny budoucnosti. Dalo by se uvažovat také o hmyzu. Ovšem v současné době je masový chov hmyzu za účelem výživy prasat spíše utopií. Možná budeme muset trošku slevit z takových těch zelených představ o budoucnosti výživy a současně i přehodnotit některá stávající omezení, včetně zákazu masokostní moučky. V neposlední řadě také přezkoumat možnost využití některých vedlejších produktů potravinářské výroby, včetně tzv. kuchyňských zbytků, které se podle legislativy nesmí zkrmovat a likvidují se.
Na nákladovost a celkovou ekonomiku výroby vepřového masa má zásadní dopad intenzita výroby. Jak vychází srovnání našich chovatelů s kolegy ze zahraničí?
Jan Boudný:
Pokud jde porovnání České republiky s ostatními producenty Evropské unie, můžeme vycházet z dat o ekonomice výroby v různých koutech světa, která Ústav zemědělské ekonomiky a informací získává v rámci spolupráce s mezinárodním uskupením InterPIG. Ze zemí EU jsou zastoupeny především západní státy, ze zemí střední a východní Evropy je zastoupena pouze Česká republika a Maďarsko. Z pohledu České republiky jsou pro srovnávání významné například Belgie, Dánsko, Nizozemsko, Německo, Rakousko, Španělsko, Maďarsko, ale také Polsko, za které bohužel údaje nemáme k dispozici.
Náklady na kilogram JUT se ve sledovaných zemích pohybovaly v rozmezí od 1,46 do 1,79 eura. Pokud se jedná o výrobní náklady, Česká republika s náklady ve výši 1,68 eur/kg JUT ztrácí na nejlepší evropské producenty, jako jsou Dánsko, Španělsko, Belgie či Francie, ztrácí přibližně 10 až 22 eurocenta/kg jatečně upraveného těla. Zaostává také za průměrem všech srovnávaných zemí, a to téměř o šest eurocentů/kg. Výrobními náklady se dlouhodobě přibližujeme úrovni Rakouska a Německa, přičemž v roce 2021 byly dokonce mírně nižší, srovnatelné s Nizozemskem.
Při porovnání intenzity výroby naopak můžeme české chovatele vyzdvihnout, protože z hlediska hlavních produkčních ukazatelů, jakými jsou počet odchovaných selat na prasnici, produkce masa na prasnici, přírůstky v předvýkrmu a výkrmu, ale i konverze krmiva na jatečné prase se řadí mezi přední producenty EU, jako jsou například Belgie, Nizozemsko či Německo. Některé evropské země na rozdíl od České republiky ekonomicky těží například z lepšího zpeněžování díky práci odbytových organizací, specializace na odchov selat nebo výkrm prasat, či vertikální integrace, tj. z propojení prvovýroby se zpracováním a obchodem, což je případ Španělska.
Celé znění diskuse připravujeme do březnového čísla časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!