Chovatelé skotu, a to nejenom ti američtí, to při produkci krmiv nemají snadné. Při pěstování objemných krmiv se nejenom v USA hojně využívají závlahy, které jsou především v posledních desetiletích, kdy začaly problémy s dostupností vody, hojným terčem kritiky. Jak zefektivnit tuto oblast hospodaření a na co je třeba brát ohled prověřují například vědci v Nebrasce a Utahu.
Objemná krmiva jsou základní složkou krmné dávky především skotu, a to jak dojeného, tak masného. Jenže vypěstovat porost s odpovídajícím množstvím kvalitní biomasy se v posledních desetiletích stává čím dál tím obtížnějším úkolem – hlavně kvůli rostoucím teplotám, nízkým úhrnům srážek či jinak „nestandardnímu“ průběhu počasí. V některých oblastech je vcelku běžné používat při pěstování kukuřice na siláž, vojtěšky či jiných pícnin zavlažování, k němuž slouží voda z povrchových či podzemních zdrojů. Jenže s tím, jak se voda stává čím dál tím vzácnějším zdrojem, roste i kritika těchto systémů a potřeba hledat efektivnější či alternativní řešení.
Vojtěška je vyhledávanou pícninou
K ochraně vodních ploch
Great Salt Lake čili Velké solné jezero není jedinou vodní plochou, která má v posledním století problémy kvůli nadměrnému využívání vody z přítoků pro potřeby zemědělské produkce. Pro nás je asi známější Aralské jezero, které bývalo známé i pod názvem Aralské moře, ale během druhé poloviny 20. století se kvůli intenzivnímu zavlažování zemědělských ploch z jeho přítoků jeho objem zredukoval o 80 %. Podobný trend vykazuje i Velké solné jezero, z něhož se za poslední tři desetiletí ztratilo více než 11,5 miliardy krychlových metrů vody a jeho hloubka klesá přibližně o 10 centimetrů za rok. Vědci z Oregon State University zveřejnili studii, v níž poukazují na to, že 62 % vody, která by za „normálních okolností“ měla přitékat do jezera, je z přítokových řek odvedena a využívána člověkem, a to nejenom v zemědělství, kde skončí téměř tři čtvrtiny tohoto objemu. A tak profesor William Ripple z Oregon State University a výzkum jeho týmu poukazují na toto rychlé vyčerpávání jezera v důsledku alarmující spotřeby vody, která z 80 % slouží k zavlažování vojtěšky a dalších pícnin pro krmení skotu. Nelze se asi příliš divit, když analýza vodní bilance a výsledky studie naznačily, že pro záchranu tohoto jezera je nutné omezit využívání jeho přítoků k zavlažování pícnin.
Genetické rozdíly mezi rostlinami vojtěšky mají podle vědců konzistentní vliv na růst housenek napříč mnoha populacemi a druhy motýlů
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!