Genetika hospodářských zvířat a šlechtitelské inovace
V pátek 20. září se konal v přednáškovém sále VÚŽV v Uhříněvsi seminář na téma Genetika hospodářských zvířat a inovace v chovu hospodářských zvířat v České republice, který byl také přenášen on-line a přednášky byly v angličtině. Seminář uspořádaly Ústav genetiky a šlechtění hospodářských zvířat a EU-LI-PHE – European Network on Livestock Phenomics.
První přednášky se ujala Adna AŠIČ a představila možnosti fenomiky hospodářských zvířat. Pracuje jako vedoucí jedné z pracovních skupin EU-Li-Phe ve Výzkumném ústavu Verlab v Sarajev (Bosna a Hercegovina). Má zkušenosti s výzkumnou a vědeckou publikační činností, s přípravou a realizací projektů. Umí pracovat v laboratoři v oblasti analýzy DNA, a vyzná se v oblasti komunikace o vědě a zapojení veřejnosti. Popisovala jednotlivá oddělení a projekty v oblasti fenomiky.
Jako druhé se on-line připojily Amélie Vanlierde z Valonského zemědělského výzkumného střediska v Belgii a Hélène Soyerut z Univerzity v Lutychu na zemědělských vědách a bioinženýrství. Jejich tématem byly enterické emise CH4 a využití MIR spektra mléka jako nového modelu a otázku aplikace účinných krmiv na emise metanu.
On-line se připojil také MVDr. Petr Fleischer, Ph.D., a mluvil o evidenci zdravotních událostí v chovech skotu v Česku, o její dobrovolnosti a nutnosti, o jejich zaznamenávání webové aplikace Deníku nemocí a léčení. Popsal jednotlivé moduly Deníku.
Po přestávce pokračoval s přednáškou Emil Krupa z VÚŽV. Věnoval se několika tématům , jako byly komplexní zpracování a využití dat získaných ze záznamových systémů chovu hospodářských zvířat, genetické hodnocení prasat v ČR a využití dat ve šlechtění, na kterých spolupracoval s kolegy z výzkumného ústavu.
Po obědě si poslední přednášku připravila Ing. Ludmila Zavadilová, CSc., na téma Získávání dat z moderních technologií včetně infračervené spektroskopie. Bylo také využito účinnost krmiva v souvislosti se šlechtěním dojeného skotu. Genomicka umožňuje použít zvířata s fenotypy pro znaky účinnosti krmiva a genotypovaná a získat plemenné hodnoty pro dojený skot.
Na závěr vyzvala přítomné hosty a interaktivní sekci k diskusi a později seminář uzavřela.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!