Jaké jsou největší trendy, které budou mít dopad na krmivářský průmysl v příštích letech? Pro ty, kteří věnují velkou pozornost zemědělství a produkci potravin, není těžké uhodnout celkový trend, který bude mít v roce 2021 největší dopad na globální produkci krmiv a živočišnou výrobu. Tímto trendem je udržitelnost.
Nové složky, nové procesy výroby krmiv a krmné technologie, zvýšená digitalizace odvětví – bude i nadále snižovat dopad produkce krmiv na životní prostředí a umožní krmivářskému průmyslu prosperovat i v následujících letech.
V Evropě, stejně jako v jiných částech světa, existují již předpisy vyžadující větší udržitelnost. Soubor legislativních a politických směrů EU nazvaných Zelená dohoda, které se týkají postupů šetrných k životnímu prostředí a posílení zelené ekonomiky.
Dohoda rovněž zahrnuje cíl 25 % ekologické produkce krmiv v EU do roku 2030, což podpoří růst ekologického zemědělství, které je již v EU silné a je považováno za nejudržitelnější metodu rostlinné a živočišné výroby. Moderním trendem je využívání hmyzí moučky. Zdá se, že během přibližně pěti let se budou ročně produkovat miliony tun moučky z hmyzu.
Roste vývoj nových zdrojů bílkovin založených na hmyzu, většinou pro ryby a mladá hospodářská zvířata. Existuje potenciál pro vyšší využívání těchto zdrojů. Mají vysokou nutriční hodnotu a nízkou ekologickou stopu, proto jsou stále více oceňovány pro chov hospodářských zvířat, monogastry i přežvýkavce.
Do roku 2030 se očekávají se například inovativní receptury krmiv, nové techniky zpracování a doplňky do krmiv, aby se snížily a emise metanu u přežvýkavců. Vzhledem k tomu, že riziko expozice krmiv mykotoxiny se pravděpodobně zvýší v důsledku změny klimatu a rostoucího používání vedlejších produktů, bude přístup k adsorbentům mykotoxinů pravděpodobně ještě důležitější.
Čeká se během roku 2021 další zavádění digitálních nástrojů v krmivářském průmyslu. Pandemie covid-19 urychlila digitalizaci obchodů i farem a bude pokračovat, protože a s růstem dostupnosti dat roste i podnikání.
Zdroj: All About Feed
Podrobněji v časopisu Krmivářství 4/2021.*