Všeobecně platí názor, že když se sklízí kukuřice v ideální vegetační fázi dvou třetin mléčné linie zrna, resp. při sušině zhruba 33 %, a silážování proběhne podle doporučené technologie tzv. správné faremní praxe, není nutné při konzervaci používat biologické ani chemické silážní přípravky. Uvedené silážní přípravky se za takových podmínek doporučují jako pojistky ke snížení rizika v případech nějakých nepředpokládaných komplikací, například při zvýšení prašnosti, chybách při dusání a podobně. Když se experimentálně ukáže, že použití silážních přípravků je zbytečné nebo lze jejich dávku snížit, mohla by to být pro daný podnik významná úspora nákladů.
S využitím smart technologií, například pro měření teploty speciálními čidly, lze získat podrobnější informace o průběhu fermentace, případně o aerobní degradaci již hotové siláže. Na základě těchto údajů lze plánovat další experimenty, které mohou přispět k zefektivnění procesu konzervace a skladování kukuřičných siláží a zlepšení jejich dietetických vlastností, což vede ke zvýšení užitkovosti a zdraví zvířat.
Experiment v Netlukách
Kolektiv specialistů z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves
(Ing. Radko Loučka, CSc., Ing. Filip Jančík, Ph.D., doc. Ing. Petr Homolka, CSc., Ing. Petra Kubelková, Ph.D.) zjišťovali vliv použití vybraných silážních přípravků na snížení ztrát sušiny v průběhu fermentace a ztrát způsobených aerobní degradací po otevření sila.
Výzkumníci testovali vybrané silážní přípravky biologické, chemické a jejich kombinace. Kontrola byla bez přípravku. U každé varianty testovali účinnost dvou aplikačních dávek. Silážovanou píci dusali do speciálních pytlů, které následně vložili do siláže. Experimentální siláže v pytlích byly uloženy v siláži po dobu 14 měsíců. Aerobní stabilitu měřili sedm dnů a po celou dobu měřili teplotu speciálními čidly. Ztráty sušiny měřili vážením vzorků na začátku a po ukončení dané doby sledování.
Výsledky
Ztráty fermentací u kukuřičných siláží byly na průměru 3,94 % sušiny. Vyšší ztráty byly u kontroly bez přípravku (5,53 %) a varianty s inokulantem (4,45 %) než u jiných variant, ale nebyly významné. Ztráty aerobní degradací byly v průměru 0,94 % sušiny. U kontroly a varianty s inokulantem byl rychlejší nástup aerobní degradace, u ostatních variant bylo zvyšování teploty postupné. Teplota vyšší než 2 °C, což je kritérium pro aerobní stabilitu, nastala u kontroly za 55 hodin, u varianty s inokulantem za 24 hodin a s kyselinou citronovou v 10% koncentraci za 113 hodin.
V závěru příspěvku autoři konstatují, že silážní přípravky snížily fermentační ztráty, stejně jako ztráty způsobené aerobní degradací po otevření sila. V průběhu fermentace byly naměřeny vyšší teploty u kontroly, z čehož lze usuzovat, že u této varianty byly také nejvyšší ztráty, což potvrdilo i vážení vzorků. U varianty s inokulantem a u kontroly došlo k rychlejšímu nástupu aerobní degradace, u ostatních variant bylo zvyšování teploty postupné, téměř lineární.
Více se dočtete v listopadovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!