Hodnocení kvality objemných krmiv, péče o paznehty a zásady odchovu jalovic byly tématem semináře pro chovatele skotu v Bělčicích, které ve spolupráci s Komorou zemědělských poradců České republiky, z. s., uspořádala společnost NTG Agri, s. r. o. Asi sedmdesát účastníků tohoto tradičního setkání tak měla možnost dozvědět se o nejčastějších chybách nejen při výrobě siláží a senáží, ale i při jejich odběru, dále o významu prevence s ohledem na zdraví končetin a konečně o nových poznatcích odchovu jalovic ve vztahu k užitkovosti na první laktaci.
Jarní seminář, který se odehrál 15. března v areálu Zemědělského družstva Bělčice na Strakonicku, již tradičně moderoval Ing. Miloslav Sikyta, který oblíbenou chovatelskou akci také zahájil. Člen Komory zemědělských poradců České republiky, z. s., se ve svém vystoupení snažil odpovědět na některé problémy související se zhoršenou kvalitou objemných krmiv v loňském roce. Ať už ve vztahu k obsahu dusičnanů, vysoké kyselosti konzervované píce či kažení horní vrstvy založeného objemného krmiva v jámě.
„Zkrmování závadných siláží způsobuje hnisavé endometritidy, průjmy, onemocnění paznehtů, zvětšování vemínek u jaloviček, průjmy u telat, ale také úhyn dojnic po otelení.
Nepodceňujte hygienickou kvalitu siláží. Je třeba dbát na to, aby krmivo nebylo znečištěné zeminou, nebylo nahnilé, plesnivé či zatuchlé. Nestabilní siláže, které se po otevření jámy zahřívají nebo jsou plesnivé, negativně ovlivňují zdraví zvířat a jejich produkci. V silně zahřívajících silážích je často vysoká koncentrace kvasinek, jako odezva na nedokonalé dusání, špatné zakrytí či použití nevhodného konzervantu. K následné nestabilitě siláží dochází rovněž v důsledku vyššího podílu reziduálních cukrů z předčasně sklizené silážované hmoty nebo při redukované fermentaci při vyšší sušině. Preventivním opatřením minimalizujícím rizika zhoršené hygieny krmiv je také rychlé zkrmování siláží odebraných z jámy. Rezervy jsou i ve volbě silážních aditiv, které udrží hygienu objemných krmiv v požadované kvalitě,“ shrnul na závěr své postřehy Ing. Sikyta.
Správná péče o paznehty byla tématem prezentace Ing. Petra Němce z pořadatelské společnosti NTG Agri, s. r. o.
Péče o paznehty zahrnuje prevenci spočívající v hygieně stájového prostředí, včetně zajištění welfare a koupelí paznehtů. Ale také ve funkční úpravě paznehtů a konečně v samotné léčbě onemocnění paznehtů a jejich terapeutické úpravě.
„Čím je stájové prostředí sušší, tím lépe. Napomůžete tomu jednak každodenním vyhrnováním kejdy z chodeb, včetně cest do dojírny a čekárny před dojírnou, ale i zajištěním optimální teploty ve stáji. Pro zdraví paznehtů je klíčová doba a kvalita ležení, což souvisí také s odpovídajícími rozměry boxových loží, ale i materiálem na němž krávy leží a samozřejmě i s čistotou samotných loží. Dobu ležení však negativně ovlivňují také vysoké letní teploty, což je problém v nedostatečně odvětraných a izolovaných stájích. K omezení výskytu infekčních onemocnění paznehtů slouží koupele. Z tohoto pohledu je důležitá pravidelnost, vhodný přípravek, správná koncentrace a konečně i funkční koupací vana. Kravám byste měli upravovat paznehty minimálně dvakrát ročně. A to v době zasušení a dále 120. den laktace, přičemž u vysokobřezích jalovic asi dva měsíce před otelením. Vždy se ale vyhněte strouhání paznehtů u krav v přípravě na porod a v rozdoji,“ vysvětlil Ing. Němec.
Osvědčená a vyzkoušená doporučení odchovu jalovic z domácí i zahraniční praxe prezentoval výživářský poradce Ing. Petr Brabenec. Uvedl, že se na farmách uplatňuje několik způsobů odchovu telat, které ale často nevycházejí z postupů, jež se osvědčují v chovatelské praxi. V zahraničí naopak dochází ke sjednocení doporučení ohledně odchovu jalovic, přičemž důvod má ryze ekonomický podtext. Řízenou výživou v prvních sedmi měsících odchovu lze totiž významně navýšit užitkovost na první laktaci, a navíc i podpořit kondici a zdraví zvířat.
Více se dočtete v některém z aktuálně připravovaných čísel týdeníku Zemědělec.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!