Zemědělství a klimatické změny jsou vzájemně propojené procesy, které se vyznačují složitým vztahem příčin a následků. Postupný nárůst koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, ale i teplot a změny srážkového režimu ovlivňují nejen objem, kvalitu a stabilitu rostlinné a živočišné výroby, ale také životní prostředí. Teplotní extrémy v letním období pak představují významná rizika jak pro zdraví lidí, tak i zvířat.
Tepelný stres ovlivňuje přímo nebo nepřímo zdraví zvířat narušením fyziologických funkcí jejich organismu, metabolismu a hormonálního a imunitního systému, a to včetně zvýšení citlivosti na původce onemocnění. Přímé ekonomické ztráty spojené s tepelným stresem vyplývají ze snížení užitkovosti, zvýšení nemocnosti a úhynu. Nepřímé ztráty potom souvisejí se snížením kvality produktů způsobené narušením zdravotního stavu zvířat a úrovně jejich welfare.
Změnami klimatu s důrazem na působení extrémních teplot na hospodářská zvířata se zabývali také specialisté Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves. Konkrétně doc. MVDr. Pavel Novák, CSc., a Ing. Gabriela Malá, Ph.D., kteří připravili návrh preventivních opatření snižujících negativní vliv tepelného stresu na zdravotní stav hospodářských zvířat, welfare i jejich produkční a reprodukční ukazatele.
Preventivní opatření proti tepelnému stresu
Negativní působení tepelného stresu u hospodářských zvířat je možné snížit následujícími preventivními opatřeními:
úpravou krmné dávky v podobě zvýšení podílu vysoce stravitelných krmiv s vysokým obsahem energie a doplňkem minerálií a vitamínů;
zakládáním krmiva mimo dobu, kdy panují nejvyšší teploty, tzn. časně ráno a v podvečer, přičemž je vhodnější založit menší množství krmiva vícekrát denně;
zabezpečením kontinuálního přístupu všech zvířat k dostatečnému množství čerstvé napájecí vody v odpovídající kvalitě;
důsledným dodržováním optimálního počtu zvířat ve stájích/sekcích/kotcích s tím, že v horkých letních dnech by koncentrace zvířat měla být nejnižší;
tepelnou izolací obvodových stěn ustájovacích objektů (především u prasat a drůbeže);
zajištěním maximální úrovně větrání, která umožní odvádění přebytečného tepla vyprodukovaného zvířaty;
ochlazováním zvířat a prostředí vodou;
ve výbězích a na pastvinách vytvořením zastínění, ať už přirozeně vegetačním krytem, tak i s využitím přístřešků;
prováděním zákroků na zvířatech (odrohování, kastrace, včetně manipulace) mimo dobu s nejvyššími teplotami, tj. časně ráno a večer.
Více se dočtete v červnovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!