Zemědělství a klimatické změny jsou vzájemně propojené procesy, které se vyznačují složitým vztahem příčin a následků. Postupný nárůst koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, ale i teplot a změny srážkového režimu ovlivňují nejen objem, kvalitu a stabilitu rostlinné a živočišné výroby, ale také životní prostředí. Teplotní extrémy v letním období pak představují významná rizika jak pro zdraví lidí, tak i zvířat.
Tepelný stres ovlivňuje přímo nebo nepřímo zdraví zvířat narušením fyziologických funkcí jejich organismu, metabolismu a hormonálního a imunitního systému, a to včetně zvýšení citlivosti na původce onemocnění. Přímé ekonomické ztráty spojené s tepelným stresem vyplývají ze snížení užitkovosti, zvýšení nemocnosti a úhynu. Nepřímé ztráty potom souvisejí se snížením kvality produktů způsobené narušením zdravotního stavu zvířat a úrovně jejich welfare.
Změnami klimatu s důrazem na působení extrémních teplot na hospodářská zvířata se zabývali také specialisté Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves. Konkrétně doc. MVDr. Pavel Novák, CSc., a Ing. Gabriela Malá, Ph.D., kteří připravili návrh preventivních opatření snižujících negativní vliv tepelného stresu na zdravotní stav hospodářských zvířat, welfare i jejich produkční a reprodukční ukazatele.
Negativní působení tepelného stresu u hospodářských zvířat je možné snížit následujícími preventivními opatřeními: