Kompostování bývá považováno za efektivní a ekologický způsob, jak se vyhnout ukládání organického odpadu na skládky či jeho spalování, ale naopak jej využít k návratu organické hmoty do půdy. Jeho vliv na životní prostředí sice bývá většinou kladný, ale může být i zdrojem nepříznivé bakteriální kontaminace.
Kompostovaná organická hmota disponuje řadou výhod, avšak aplikace některých typů kompostu na zemědělskou či jinak obhospodařovávanou půdu může být v určitých případech omezena. Zatímco většina organického odpadu, který vzniká např. při údržbě zahrad a dalších zelených ploch, se běžně kompostuje a bez problému využívá, tak kompostování potravinového odpadu představuje zatím malé, i když poměrně stabilně rostoucí procento. Avšak častým problémem při kompostování potravinového odpadu bývá obsah problematických částic, např. rozbitého skla, a z toho důvodu nebývá vhodný k zapravení do půdy na polích, v zahradách či dalších plochách, které slouží k produkci potravin či krmiv. Bylo by sice možné využít některé ze stávajících technologií, které tyto kontaminující prvky dovedou odstranit, jenže tím se zvyšují náklady na kompostování a tím pádem i zajímavost výsledného produktu. Mimo to bývá nabídka kompostu v některých lokalitách či obdobích výrazně vyšší než poptávka a jeho převážení do vzdálenějších míst naráží na efektivitu a udržitelnost.
Potenciální bakteriální rizika
Který zahradník či zahrádkář by neznal pozitiva, jimiž kompost, jako oblíbený materiál, jímž se do půdy doplňují živiny a organická hmota, jež pomáhají rostlinám dosáhnout jejich produkčního potenciálu, disponuje. Uplatnění najde nejenom v soukromých a komunitních zahradách, kde poměrně výhodně zlepšuje kvalitu a zdraví půdy, přičemž pomáhá redukovat množství organického odpadu, který by jinak skončil na skládkách či ve spalovnách. Nicméně, jako každý materiál, který se podílí na produkci potravin a krmiv a vstupuje tak do potravinového řetězce člověka, musí být ve všech ohledech bezpečný. Komerčně vyráběné komposty mohou obsahovat (a často i obsahují) nejenom zbytky rostlin, např. odpad z údržby městské zeleně, ale také exkrementy a podestýlku z chovů domácích či hospodářských zvířat. Samozřejmě, že tuto složku může obsahovat i jakýkoliv zahradní kompost, jestliže je součástí zahrady i chov zvířat (většinou králíků, ale i slepic či malých přežvýkavců).
Eliminace patogenů
Bez ohledu na typ materiálu dochází během procesu kompostování – obvykle, ale ne vždy – k efektivní eliminaci přítomných patogenů, protože kompostovaný substrát prochází – díky produkci tepla při rozkladných procesech – několika fázemi více či méně intenzivního zahřívání. Avšak některé patogeny nemusí tyto zahřívací fáze účinně zlikvidovat, ať už z důvodu jejich odolnosti vůči vysokým teplotám nebo kvůli tomu, že se do kompostu dostanou až v některé z pozdějších fází, kdy už teplota nemusí dosahovat potřebných hodnot.*
Ing. Anna Mikšovský Marcinková
Podrobněji v Krmivářství 1/2025.
Zahradníci a zahrádkáři kompost s oblibou využívají, ale je dobré mít přehled o kvalitě jeho produkce, která ovlivňuje přítomnost rizikových mikroorganismů
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!