Globální spotřeba vepřového masa by měla růst. Ve své nedávno zveřejněné zprávě o globálním obchodu s vepřovým masem Rabobank poznamenává, že zatímco konkurence mezi hlavními vývozci vepřového masa zesílila, konkurenční prostředí se bude i nadále měnit. Podle zprávy Rabobank budou ve výhodě nízkonákladoví producenti, jako jsou Brazílie a USA. Očekává se, že pozice Evropy se oslabí, především kvůli nárůstu tržních a regulačních požadavků týkajících se welfare zvířat a udržitelnosti.
Eva Gocsiková, hlavní analytička přes živočišné bílkoviny v Rabobank, poznamenala, že se očekává, že celosvětová spotřeba vepřového masa poroste v letech 2022 až 2030 o předpokládaným 0,7% ročním tempem. Z dlouhodobějšího hlediska bude růst spotřeby a ekonomický rozvoj tlačit na růst spotřeby, který vyrovná pokračující pokles spotřeby v Evropě.
Brazílie má výhodné náklady
Směnné kurzy, jakož i náklady na dopravu, práci a produkci prasat jsou hlavními faktory ovlivňujícími konkurenceschopnost světových vývozců vepřového masa. Gocsiková poznamenává, že Brazílie se stává pozoruhodným hráčem a v roce 2022 zabrala 24 % čínského dovozu vepřového masa, čímž si upevnila pozici druhého největšího dodavatele do Číny. Brazílie si oproti evropským exportérům i nadále zachovává výhodu nižších výrobních nákladů.
Severní Amerika zůstává klíčovým hráčem
USA a Kanada si nadále drží svůj status nízkonákladových vývozců vepřového masa díky cenově dostupnému krmivu a trvalému přístupu na klíčové trhy. Hodnota vepřového masa v USA a Kanadě může zaznamenat nárůst v důsledku další konsolidace a iniciativ udržitelnosti. Bez ohledu na to zůstane vývoz vepřového a různého masa z USA a Kanady i nadále ústředním bodem celosvětového obchodu s vepřovým masem.
Zvyšující se normy udržitelnosti a welfare zvířat v EU vyžadují investice ze strany výrobců. A přestože evropský vývoz.
Tlak nemocí
„Africký mor prasat nadále ovlivňuje dovážející země v Asii přímo a evropské vývozce nepřímo prostřednictvím obchodních omezení, čímž přetváří vzorce globálního obchodu,“ řekla Gocsiková. Některé regiony testují vakcíny a úpravy genů, což by mohlo potenciálně nabídnout konkurenční výhodu některým výrobcům.*
Pig Progress