Na semináři „Aktuální směry ve šlechtění hospodářských zvířat“ v listopadu loňského roku se jedna z přednášejících zaměřila na enzymovou aktivitu trávicího traktu kuřat a využití přírodních látek, jako jsou konopná a lněná semínka.
Ing. Michaela Englmaierová, Ph.D., popsala využití konopného a lněného semínka pro zjištění enzymové aktivity u kuřat při trávení. Drůbeži byl krmen různý poměr konopného a lněného semínka v krmné směsi v gramech na kg směsi (0/0, 0/80, 40/0, 30/80, 40/80 a 50/80). Krmilo se 720 jednodenních kuřat ROSS 308, tak, že bylo 120 ks kuřat ve skupině a 15 kuřat na box. Kuřata byla náhodně rozdělená do 48 kotců. Bylo porovnáváno šest skupin s osmi opakováními. Kuřata (kohouti) měla volný přístup k vodě (kapátkové napáječky) a ke krmivu. Na konci pokusu (35. den) byla kuřata a zvážena a spočtena spotřeba krmné směsi a konverze živin. Ve věku 28 dní bylo 16 kuřat z každé skupiny přesunuto do bilančních klecí pro posouzení ileální stravitelnosti tuku a bílkovin. Jako indikátor byl použit oxid chromitý, který byl smíchán s krmnou směsí v množství 3g na kg na úkor fosforečnanu vápenatého. Po sedmi dnech byla kuřata poražena a ve věku 35 dní také vybraných 16 kuřat z každé skupiny. Byla posuzována enzymatická aktivita v ileu a zjišťována činnost amylázy, celulázy, xylanázy, pektinázy, inulinázy, maltázy, laktázy a invertázy, proteázy.
Semínka do krmné směsi
Přidání samotného konopnéhonebo lněného semínka nebo v kombinaci významně zvýšilo živou hmotnost kuřat ve věku 35 dní a rovněž se zvýšila enzymová aktivita v trávicím traktu kuřat. Nejvyšší aktivita maltázy a amylázy bal zjištěna v ileální trávenině. Podobně jako u amylázy byla aktivita celulázy nejvyšší v ileu u brojlerů, kterým byla podávána kombinace lněného a konopného semínka (80/50). Protein je pro zvířata důležitý jako zdroj aminokyselin. Proteázy štěpí protein na peptidy a dále na aminokyseliny. Nejvyšší proteolytická aktivita u kuřat byla v ileu. Lipidy představují pro brojlery hlavní zdroj energie. Vyšší lipázová aktivita byla pozorována u skupin brojlerů, které dostávaly konopné a lněné semínko a hlavně kombinaci obou dvou.
Shrnutí
Konopné a lněné semínko v krmivu zvýšilo živou hmotnost kuřat ve věku 35 dní, což korespondovalo s vyšší stravitelností tuku a dusíkatých látek. Přídavek konopného a lněného semínka do krmiva kuřat nejvíce ovlivnilo enzymatickou aktivitu na úrovni ilea. Konopné semínko v krmivu zvýšilo především aktivitu těchto enzymů: amyláza, celuláza, pektináza, xylanáza, maltáza, proteázy a lipáza. Nejvyšší enzymatická aktivita byla zjištěna u skupiny kuřat s kombinací lněného a konopného semínka v množství 80 a 50 g na kg krmné směsi. Zařazení konopného semínka do krmiva má příznivý vliv na enzymovou aktivitu a využití živin a následně vede ke zvýšení užitkovosti. Výsledky ukázaly výhody využití diet obsahujících konopné a lněné semínko, především kombinaci obou.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!