Jedním z významných předpokladů dosažení optimálních produkčních ukazatelů je dodržování vysoké hygienické úrovně chovu jako nedílné součásti zásad správné chovatelské praxe a biosekurity chovu. Nejcitlivější kategorií v chovech prasat jsou selata, a proto hygiena odchovu po porodu má zásadní vliv na jejich zdraví a růst.
V rámci prevence je turnusový systém chovu s účinnou sanitací stájí/sekcí mezi turnusy, spočívající v pracovních operacích, které na sebe navazují: vyskladnění zvířat, mechanická očista vnitřních povrchů a vyčištění technologických systémů (ustájení, krmení, napájení, větrání příp. vytápění) a jejich případná oprava, a dále pak dezinfekce před naskladněním zvířat. Nesmíme zapomínat i na účinnou sanitaci všech pomůcek pro ošetřování prasnic a selat, nářadí a nástrojů, ale i nádob na plodové obaly a uhynulá selata. Optimálně by měly zůstat stáje/sekce mezi turnusy sedm dní prázdné.
Dalším kritickým místem je udržení optimálních mikroklimatických podmínek chovného prostředí, V případě stájí/sekcí pro prasnice rodící a kojící se selaty je nutno vytvořit diferencované mikroklima pro prasnice (temperace celého prostoru) a selata (lokání vytápění doupat pro selata), kdy by teplota vzduchu v porodně neměla kolísat v průběhu 24 hodin o více než ± 1 °C.
Základem je jednak odpovídající úroveň tepelně izolačních vlastností obvodových konstrukcí stájového pláště, a jednak instalace dobře fungujícího systému větrání s automatickou regulací, který je schopen zajistit v průběhu celého roku rovnoměrnou výměnu vzduchu v celém ustájovacím prostoru. Nedostatečná výměna vzduchu v horkém letním období prohlubuje působení tepelného stresu zejména na organismus prasnic, naproti tomu v mrazivé zimě může být snížená teplota se zvýšenou relativní vlhkostí vzduchu příčinou podchlazení selat.
Základem zdraví selat po narození je dosažení odpovídající úrovně pasivní imunity. V kvalitním mlezivu je vysoká koncentrace protilátek, které chrání selata v prvních asi třech týdnech po narození před infekcí, tj. v době, kdy se postupně vyvíjí jejich vlastní imunitní systém (aktivní imunita). Riziko výskytu gastrointestinálních poruch v období okolo odstavu je způsobené jednak nedostatečným příjmem nekvalitního mleziva, jednak nedostatky v managementu a technice či technologii krmení. Tyto nedostatky je možno omezit postupným navykáním na změnu krmné směsi, úpravou složení krmné dávky, strukturou krmiva a frekvencí krmení. Dodržováním výše uvedených zásad je možné snížit spotřebu antimikrobních látek u selat a tím i omezit riziko vzniku a šíření antimikrobiální rezistence.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!