21.11.2015 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krmení šťovíkem a jeho vliv na užitkovost

Krmný šťovík – Rumex OK 2 jsme u nás dříve používali hlavně pro suchou biomasu k vytápění budov. Původně byl ale vyšlechtěn ke krmení jako velmi kvalitní pícnina, což v poslední době poznali i naši pěstitelé. Proto se nyní pěstuje stále více ke krmným účelům. Jeho přikrmováním se zvyšuje užitkovost zvířat, včetně dojnic. Zvyšuje se dojivost a současně i jakost mléka, jak vyplývá z hodnocení po víceletých zkušenostech, uvedených v tomto stručném sdělení.

Krmný šťovík je velmi raná, dlouhodobě víceletá pícnina (až 10 let). Pro krmení poskytuje u nás za normálních povětrnostních podmínek nejméně tři až čtyři seče do roka. První seč se sklízí zpravidla už začátkem května, kdy obsahuje dostatek dusíkatých látek a současně i cukrů. Tím se řadí k nejkvalitnějším pícninám – lepší než vojtěška obsahující především dusíkaté látky, nebo kukuřice, která je hlavně zdrojem sacharidů.
V průběhu vegetace obsah jednotlivých složek mění, postupně klesá obsah NL a zvyšuje se obsah vlákniny. Lze tak konstatovat, že pro optimální termín sklizně může být datum kolem 12. května, kdy má šťovík ještě dostatek NL a také má vysoký obsah cukrů, jehož obsah se ale nemění ani v pozdějším termínu odběru vzorků (tedy i při pozdějších sklizních).
Tato kvalitní pícnina je proto vhodná pro krmení hospodářských zvířat. Osvědčila se nejen u dojnic, ale též při výkrmu mladého skotu, kdy pak není třeba přikrmování jadrnými krmivy. Vysoký obsah cukrů tak významně přispívá ke zkvalitnění šťovíkové píce.
Při krmení šťovíkem je ale možné chovaná zvířata pouze přikrmovat, a to přibližně z 1/3 krmné dávky. Při vyšších dávkách, zvláště v případě příliš šťavnaté píce by se mohly vyskytnout průjmy zvířat. To se ale dá spolehlivě regulovat.*
Více si přečtete v listopadovém Farmáři

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down