Ministerstvo zemědělství Českomoravský svaz mlékárenský Český komitét Mezinárodní mlékařské federace Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha uspořádali 30. května Oslavu mléka s vyhlášením mlékárenských výrobků roku v prostorách Národního zemědělského muzea v Praze 21. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 24 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 72 výrobků.
Úvod akce si připravil Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda představenstva ČMSM. Slovo dostal i Ing. Miroslav Skřivánek, Ph.D. náměstek ministra zemědělství . také Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. Po přednášce prof. Ing. Evy Samková, Ph.D., z Jihočeské university v Českých Budějovicích na téma Mléko, sýry a další mléčné výrobky v naší výživě, se vyhlašovali výsledky.
Vyhlašování – zlatý hřeb
Výrobky byly hodnoceny celkem ve 13 soutěžních kategoriích, a to konzumní smetany, zakysané mléčné nápoje, jogurty nízkotučné do 3 % tuku, jogurty střednětučné (3–5,5 % tuku), jogurty smetanové, smetanové a tvarohové krémy, mléčné dezerty, čerstvé sýry, sýry plísňové, sýry s mazem na povrchu, sýry polotvrdé, tavené sýr, sýrové speciality. Dále y dále vyhlášeny Novinky roku 2024 a Hlavní cena médií. Hodnocení za účasti 21 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity s na podporu prodeje a označování výrobků podle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. Opět se objevila řada výrobků s inovovaném složením, například bez laktózy nebo s vysokým obsahem proteinů a pozornost porotců přitáhly gurmánské speciality. Účastníci si připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který od roku 2001 připadá na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný. Zástupci úspěšných mlékárenských podniků převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jed notlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a sedm výrobků obdrželo titul „Novinka roku“. Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předali svoji „Cenu médií“.
Výsledky boje o mlékárenský výrobek roku 2024
Konzumní smetany – Smetana 10 % tuku, bez laktózy Mlékárna Pragolaktos, a. s.
Zakysané mléčné nápoje Acidofilní mléko z Valašska Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r. o.
Jogurty nízkotučné (do 3% tuku) – Opočenský jogurt broskev a meruňka výrobce Bohemilk a. s.
Jogurty střednětučné (3–5,5 % tuku) – Olmíci lotus vanilkoví (Olma a. s.
Jogurty smetanové – Smetanový jogurt z Valašska Marlenka – med, kakao, vlašské ořechy, výrobce Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r. o.
Mléčné dezerty – Salko slaný karamel z Mlékárny Hlinsko, a. s.
Čerstvé sýry – Lučina nadýchaná se sušenými rajčaty, výrobce SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a. s.
Plísňové sýry – Jihočeská Niva Premium 70 % výrobce Madeta a. s.
Sýry s mazem na povrchu – Dobrý Václav (Mlékárna Olešnice a. s.)
Sýry polotvrdé –Lipánek Zlaťáček (Madeta a. s.)
Tavené sýry – Smetanito výrobce Bel Sýry Česko a. s.
Sýrové speciality – Sýráci, sýrové tyčinky z Mlékárny Olešnice a. s.
Novinka a cena médií
V soutěži o „Novinku roku“ soutěžilo celkem 37 výrobků, ze kterých na toto ocenění dosáhlo celkem sedm nových, inovovaných nebo reformulovaných výrobků. Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal plísňový sýr Jihočeská Niva Premium 70 % ze společnosti Madeta a. s., který od porotců získal porotci 100 bodů z celkových 100 možných. Absolutní novinkou roku se stal sýr Jihočeská Niva Fit 30 %, také ze společnosti Madeta a. s. Hlavní cenu médií získala sýrová specialita Štěchovický nález, výrobek studentů z Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži.
Příští rok zase
V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2025“.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!