Letošní oslava mléka

Ministerstvo zemědělství Českomoravský svaz mlékárenský Český komitét Mezinárodní mlékařské federace Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha uspořádali 30. května Oslavu mléka s vyhlášením mlékárenských výrobků roku v prostorách Národního zemědělského muzea v Praze 21. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 24 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 72 výrobků.

Nejlepší mléčný dezert, Salko slaný karamel
Nejlepší mlékárenský výrobek Niva 70 % a novinka roku Niva Fit 30 % výrobce Madeta a. s.

Pribináček banánový a Lučina nadýchána se sušenými rajčaty výrobce  SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a. s.

 Úvod akce si připravil Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda představenstva ČMSM. Slovo dostal i Ing. Miroslav Skřivánek, Ph.D. náměstek ministra zemědělství . také Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.  Po přednášce prof. Ing. Evy Samková, Ph.D., z Jihočeské university v Českých Budějovicích na téma Mléko, sýry a další mléčné výrobky v naší výživě, se vyhlašovali výsledky.

Vyhlašování – zlatý hřeb

Výrobky byly hodnoceny celkem ve 13 soutěžních kategoriích, a to konzumní smetany, zakysané mléčné nápoje, jogurty nízkotučné do 3 % tuku, jogurty střednětučné (3–5,5 % tuku), jogurty smetanové, smetanové a tvarohové krémy, mléčné dezerty, čerstvé sýry, sýry plísňové, sýry s mazem na povrchu, sýry polotvrdé, tavené sýr, sýrové speciality. Dále y dále vyhlášeny Novinky roku 2024 a Hlavní cena médií. Hodnocení za účasti 21 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity s na podporu prodeje a označování výrobků podle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. Opět se objevila řada výrobků s inovovaném složením, například bez laktózy nebo s vysokým obsahem proteinů a pozornost porotců přitáhly gurmánské speciality. Účastníci si připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který od roku 2001 připadá na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný. Zástupci úspěšných mlékárenských podniků převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jed notlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a sedm výrobků obdrželo titul „Novinka roku“. Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předali svoji „Cenu médií“.

Výsledky boje o mlékárenský výrobek roku 2024

Konzumní smetany – Smetana 10 % tuku, bez laktózy Mlékárna Pragolaktos, a. s.

Zakysané mléčné nápoje Acidofilní mléko z Valašska Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r. o.

Jogurty nízkotučné (do 3% tuku) – Opočenský jogurt broskev a meruňka výrobce Bohemilk a. s.

Jogurty střednětučné (3–5,5 % tuku) –  Olmíci lotus vanilkoví (Olma a. s.

Jogurty smetanové – Smetanový jogurt z Valašska Marlenka – med, kakao, vlašské ořechy, výrobce Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r. o.

Tvarohové a smetanové krémy – Pribináček banánový výrobce  SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a. s.

Mléčné dezerty – Salko slaný karamel z Mlékárny Hlinsko, a. s.

Čerstvé sýry – Lučina nadýchaná se sušenými rajčaty, výrobce SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a. s.

Plísňové sýry – Jihočeská Niva Premium 70 % výrobce Madeta a. s.

Sýry s mazem na povrchu – Dobrý Václav (Mlékárna Olešnice a. s.)

Sýry polotvrdé –Lipánek Zlaťáček (Madeta a. s.)

Tavené sýry – Smetanito výrobce Bel Sýry Česko a. s.

Sýrové speciality – Sýráci, sýrové tyčinky z Mlékárny Olešnice a. s.

Novinka a cena médií

V soutěži o „Novinku roku“ soutěžilo celkem 37 výrobků, ze kterých na toto ocenění dosáhlo celkem sedm nových, inovovaných nebo reformulovaných výrobků. Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal plísňový sýr Jihočeská Niva Premium 70 % ze společnosti Madeta a. s., který od porotců získal porotci 100 bodů z celkových 100 možných. Absolutní novinkou roku se stal sýr Jihočeská Niva Fit 30 %, také ze společnosti Madeta a. s. Hlavní cenu médií získala sýrová specialita Štěchovický nález, výrobek studentů z Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži.

Příští rok zase

V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2025“.

Sýrové speciality – Sýráci, sýrové tyčinky z Mlékárny Olešnice a. s.
Sýry s mazem na povrchu – Dobrý Václav (Mlékárna Olešnice a. s.)
Předávání ocenění Madetě a. s.
Ing Jiří Kopáček, CSc., předseda představenstva ČMSM

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down