Letošní sklizeň se zemědělcům prodražila. Hlídají skladové zásoby a čekají na zvýšení výkupních cen
Náklady na sklizeň byly pro české zemědělce letos nejdražší v historii.
Zemědělci čekají na zvýšení výkupních cen, udržení skladových zásob pro ně může být existenční. Čeští zemědělci se v letošním roce potýkali s nebývalým růstem nákladů, které byly vlivem rostoucí inflace a války na Ukrajině nejvyšší v historii. Cenový růst se dotkl prakticky celého procesu: energií, pohonných hmot, pracovní síly nebo třeba hnojiv, která zdražila o stovky procent.
Počasí letos zemědělcům přálo i během sklizně většiny plodin a nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo negativně promluvit do její kvality. Během října, v samotném závěru sklizně brambor a řepy, ale přišly vydatné deště, které ji zkomplikovaly. Nejenže nebylo kvůli mokré hlíně možné získat 100 % plodin, ale zároveň byly sklízeny vlhké. Potíže pak zemědělců přineslo i nadprůměrně mlhavé počasí nesoucí s sebou extrémní vlhkost vzduchu, která může ohrozit jejich skladové zásoby. Pokud jsou plodiny sklizeny v hraniční vlhkosti a skladovány ve velkých vrstvách, můžou začít plesnivět. Teplé podzimní počasí s aktuálním výhledem na spíše teplejší nebo průměrnou zimu zase hraje do karet hlodavcům, kteří budou aktivnější delší dobu roku a zároveň jich bude více na jaře a v létě. Zvyšuje se tak potřeba zemědělců hlídání skladových zásob. Kvalitu sklizně neohrožují jen škůdci, ale i nedostatek pracovníků. Zemědělce to může stát miliony korun.
„Z naší zkušenosti víme, že málo pracovníků znamená také méně časté kontroly uložené sklizně. Když k tomu přidáme nedostatek měřicích přístrojů, které by včas upozorňovaly na problém, může to zemědělce stát opravdu hodně. Pokud totiž farma o 1 000 hektarech odepíše 15 % své produkce z důvodu napadení škůdci, tak se pro ni jedná o ztrátu 1,5 milionu korun, což může být v současné době vysokých nákladů pro některé existenční problém,“ vysvětluje Lukáš Musil, zabývajícího se precizním zemědělstvím, a dodává: „Řešení je v automatizaci procesů a aplikaci precizního zemědělství. Automatizované systémy, jako jsou třeba tyčové senzory nebo lana do sil od Agdata, hlídají teplotu. Pokud se začne sklizeň kazit nebo je napadena, tak se zvedne její teplota a systém pošle automatickou notifikaci pomocí SMS nebo e-mailu, že se s obilím něco děje a musí se podniknout příslušné kroky.“
Zemědělci netrpělivě vyhlížejí jaro
Udržení většího množství skladových zásob má pro české zemědělce ještě jeden význam. S napětím totiž vyhlíží situaci na Ukrajině, která ovlivňuje světové ceny obilí. Je totiž v zájmu českých zemědělců udržet skladové zásoby v co největším množství co nejdéle. „Tržní cena obilí se podle všech očekávání nezvýšila, protože Ukrajina je stále schopná své obilí vyvážet. Nikdo však neví, jak jsou jejich zásoby velké a jak dlouho vydrží. Proto někteří zemědělci prodávají méně než v minulosti s nadějí, že dojde ke zvýšení výkupních cen, jako tomu bylo na jaře loňského roku. To se pak samozřejmě promítne i do cen potravin pro koncového spotřebitele,“ uzavírá Lukáš Musil obchodní ředitel Agdata.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!