18.03.2023 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lokální zdroje bílkovin

Jak si stojí semena bobu, produkty z řepky a bílkoviny získané z pícnin proti sójové moučce? Místní proteinové zdroje mohou nahradit dovážený protein pro prasata v konečné fázi růstu a tím snížit uhlíkovou stopu krmiv, zjistila dánská studie.

 

Cílem výzkumu, publikovaného v časopise Livestock Science, bylo prozkoumat účinek nahrazení dovážené sójové moučky (SBM) místně vyráběným bílkovinným krmivem.

Vysoký dopad krmiv používaných při produkci vepřového masa v Evropě na klima lze do značné míry připsat vysoké míře začlenění dovážených bílkovin, zejména SBM (Chiozza et al., 2020), s jeho přidruženými odlesňováním a emisemi skleníkových plynů spojenými s dopravou, uvedli autoři. Závislost evropských zemí na dovážených bílkovinných surovinách je vystavuje volatilitě globálního trhu a geopolitickému vývoji, dodali.

Použití kombinace místních zdrojů bílkovin by bylo optimální, pokud jde o možnosti nahrazení, uvedli vědci.

Autoři se v tomto ohledu pustili do hodnocení bobu, řepkových výlisků a travního (zeleného) proteinu, přičemž se zaměřili na to, jak by tyto suroviny mohly ovlivnit užitkovost prasat, spolu se senzorickou kvalitou a klimatickým dopadem produkce vepřového masa.

Zdůraznili, že je nezbytné zachovat dobrý poměr konverze krmiv (FCR), aby se zabránilo zvýšenému používání krmiv, neboť negativní FCR by působily proti pozitivnímu účinku přechodu na nízkouhlíkové zdroje krmiv. K zajištění celkové udržitelnosti produkce prasat je třeba znát účinek nahrazení dovážených bílkovin různými místními bílkovinami na celý produkční řetězec; od produktivity zvířat po kvalitu masa a dopad na klima.

Lokální kandidáti

V severní Evropě jsou zdroje bílkovin, jako je bob (Vicia faba L.) a řepka (Brassica napus), považovány za možné alternativy dovážených PET pro monogastrická zvířata.

Akademici poznamenali, že bob se pěstuje po celém světě a používá se jako zdroj bílkovin pro skot a pro prasata a drůbež. Semeno bobu vysoký obsah bílkovin a ve srovnání s SBM je protein v bobu bohatší na lysin, což je zajímavé v monogastrických krmných formulacích.

Semena bobu však mají také nízký obsah methioninu a cysteinu, což může zpochybnit jejich zařazení do stravy pro prasata v konečné fázi růstu (Kaldy a Kasting, 1974; Vils a Vinther, 2016; Vils et al., 2017), varoval tým.

Řepkové produkty jsou v EU vedle SBM oblíbenou surovinou v krmivech pro hospodářská zvířata. „Řepkové výlisky, vedlejší produkt extrakce oleje v lisech, mají vysoký obsah aminokyselin obsahujících síru, ale závěry z pokusů na zvířatech se liší a kvalita monogastrického krmiva je silně závislá na použitém kultivaru a extrakční metodě (Kasprzak et al., 2016)." ​

Bob a řepka však obsahují antinutriční faktory (ANF). Oba druhy obsahují třísloviny a řepka obsahuje glukosinoláty, které v kombinaci se silnou nestravitelnou slupkou omezí zařazení těchto dvou zdrojů bílkovin do krmiva pro monogastry (Jezierny et al., 2010; Masey O'Neill a kol., 2012; Lee et al., 2020). „Zvýšené zaměření na zlepšení nutriční kvality prostřednictvím šlechtitelských programů rostlin a optimalizace procesů činí obě plodiny zajímavými jako místní udržitelné zdroje bílkovin pro monogastry." ​

Zelený protein

V posledních letech získal velkou pozornost „zelený protein“ produkovaný biorafinací pícnin jako udržitelnější alternativa k dováženým krmným bílkovinám (Santamaría-Fernández a Lübeck, 2020).

Pěstování trvalých pícnin je spojeno s několika přínosy pro životní prostředí, jako je vysoká sekvestrace uhlíku, snížené vyplavování přebytečných živin a marginální potřeba pesticidů (Solati et al., 2017; Manevski et al., 2018) a předpokládá se, že má nižší negativní dopad na životní prostředí a klima ve srovnání s jednoletými plodinami (Hermansen et al., 2017; Manevski et al., 2018), uvedli.

Zdroj: Feednavigator

Ing. Josef Svoboda, CSc.

Kontakt: post4me@seznam.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down