Mastitidy patří mezi nejčastější onemocnění v chovech dojeného skotu, které způsobuje chovatelům velké ekonomické ztráty vyvolané snížením množství produkovaného mléka a jeho kvality. Negativně ovlivňují i nádoj v následujících laktacích, délku produkčního života dojnice, stejně jako reprodukci a zdravotní stav pohybového aparátu.
Mastitidu vyvolává okolo více než 130 různých druhů patogenních mikroorganismů, které se dělí na kontagiózní, environmentální a letní.
Mezi významné původce kontagiózních mastitid patří Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Mycoplasma bovis a Corynebacterium spp. Environmentální patogeny zahrnují širokou škálu mikroorganismů, včetně koliformních (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter, Citrobacter, Nocardia spp.), environmentálních streptokoků (Streptococcus uberis a Streptococcus dysgalactiae), Trueperella pyogenes, non-aureus stafylokoky, a dále Pseudomas spp., Proteus, Serratia spp., Aerococcus, Listeria spp., kvasinek (Candida spp.) a řas (Prototheca). K původcům letních mastitid se řadí bakterie Trueperella pyogenes, Peptococcus indolicus, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus Stewart-Schwann coccus, Fusarium necrophorum a Prevotella melaninogenica.
Původci kontagiózních mastitid jsou především grampozitivní bakterie žijící na kůži struku a uvnitř mléčné žlázy. Jejich primárním rezervoárem je infikovaná mléčná žláza a nejčastěji se přenáší z jedné krávy na druhou během dojení.
Původci environmentálních mastitid jsou bakterie, které se normálně nevyskytují na kůži nebo v mléčné žláze, ale dostanou se do strukového kanálku, když kráva přijde do kontaktu s kontaminovaným prostředím, krmivy, vodou, podestýlkou, prachem, půdou nebo výkaly.
Naproti tomu letní mastitidy se vyskytují v průběhu tepelného stresu v období horkého léta. Většinou probíhají jako akutní onemocnění jalovic, a dále krav v období stání na sucho a po otelení. Způsobují rozsáhlé a bolestivé poškození vemene, při němž dochází k trvalému poškození infikovaných čtvrtí. K nakažení dojnic dochází zejména na pastvinách, a to obvykle přes poškozený struk krev sajícími mouchami.
K léčbě mastitid se běžně používají antibiotika. Jejich volba, délka léčby, dávka a způsob aplikace se odvíjí od zjištěného původce mastitidy, včetně stanovení citlivosti na antibiotika v souladu s platnou legislativou (Nařízení EU 2019/6). Snížením spotřeby antimikrobiálních látek při léčbě mastitid a tím i možnostmi omezení vzniku antimikrobiální rezistence se ve své práci zabývali specialisté z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i., Praha – Uhříněves a *Veterinární univerzity Brno (doc. MVDr. Pavel Novák, CSc., Ing. Gabriela Malá, PhD., *MVDr. Josef Prášek, Ph.D.), jejichž výsledky a doporučení najdete v květnové příloze časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!