Mikrobiální potenciál telat

Bakterie, houby a prvoci přítomní v bachoru umožňují kravám trávit složky potravy, které jsou jinak nedostatečně využívány, zejména ty bohaté na vlákninu, jako je tráva a seno. A dopad mikrobů na produktivitu a zdraví se neliší ani u telat – začíná dlouho předtím, než začnou přežvykovat.

Mikrobim telat se po narození vyvíjí rychle. Existuje řada způsobů, jak mohou mikroby vstoupit do vyvíjejícího se bachoru telete a do střeva. Dochází k přenosu mikrobů z vaginální nebo fekální mikroflóry matky, inokulací z prostředí stáje, ve které se tele narodilo, a z mikrobiomu kolostra krávy. V posledním desetiletí se vědecké poznatky rychle rozšiřují spolu s vývojem sekvenačních nástrojů pro analýzu mikrobů. Kolonizace střev telete je proces, který vyžaduje čas a závisí na mnoha faktorech, jako je příjem mléka a pevného krmiva, složení krmiva, užívání antibiotik, věk a tlak prostředí. Mikrobiální složení střeva je v plném vývoji, zejména během prvních dnů života, a tento proces se vyvíjí až do odstavu.

Obyvatelé střeva se v průběhu času mění

Ve střevech přežvýkavců se nachází široká škála mikrobů – včetně hub, virů, prvoků a především bakterií. Bakteriální druhy lze rozdělit do různých čeledí, řádů, tříd a kmenů. Nejdominantnějšími kmeny přítomnými ve vyvíjejícím se bachoru a spodním střevě novorozených telat jsou Firmicutes, Bacteroidetes Proteobacteria a Actinobacteria. Relativní četnost bakterií v těchto skupinách kmenů se neustále vyvíjí od narození až do odstavu – a sem patří dobře známé bakteriální rody, jako jsou Lactobacillus (součást Firmicutes) a Prevotella (které patří do Bacteroidetes). Většina bakterií ve střevě je žádoucí, ale některé jsou škodlivé, jako Escherichia coli nebo Salmonella typhimurium, nejznámější zástupci kmene proteobakterií.

Rozmanitější mikrobiom vytváří odolnost proti patogenům

Kromě toho v prvních dnech života telete není bakteriální složení stabilní – je to proces, který probíhá nepřetržitě až do odstavu. Kolonizující bakterie přicházejí a odcházejí, ale s věkem se bakteriální komunita stává stále rozmanitější, zejména v období před odstavem. Je dobře známo, že rozmanitější mikrobiom vytváří odolnost proti patogenům. Přítomnost mnoha typů mikroorganismů zabraňuje růstu patogenů nad škodlivé prahové hodnoty. Bohatší mikrobiom umožňuje rostoucím zvířatům zvládat horší situace a více patogenů, čímž se snižuje riziko narušeného zdraví střev. Dokud není mikrobiom plně rozvinut, jsou telata (mnohem více než dospělé krávy) náchylná ke kolonizaci střevními patogeny, a tedy k gastrointestinálním onemocněním. Poměr mezi dvěma největšími kmeny, Firmicutes Bacteroidetes, je markerem dysbiózy gastrointestinální mikrobioty. Změny v poměru Firmicutes Bacteroidetes mohou být spojeny s různými nemocemi, jako je průjem novorozených telat.

Zdraví u mladých telat

Průjem telat – běžně nazývaný „scours“ – je stále problémem číslo jedna v oblasti odchovu telat. Za to může mnoho patogenů, včetně rota- nebo koronaviru, parazitů Cryptosporidium parvum a bakterií, jako je E. coli nebo Salmonella. Prevalence těchto patogenních bakterií je nejvyšší v prvních týdnech života – ne náhodou v týdnech, kdy ještě není vytvořen mikrobiom telecího střeva. Průjem novorozených telat má velký vliv na střevní vývoj mláďat – na epiteliální buněčnou výstelku, stejně jako na mikrobiální složení. V důsledku toho to má negativní vliv na růst. Kromě toho se dýchací problémy často objevují, když telata zažívají stresové situace

Plný mikrobiální potenciál

Podpora telat během těchto životně důležitých prvních týdnů je nezbytná pro úspěšné období odchovu. Kromě správných postupů odchovu, očkování a dodávání dostatečného množství mleziva nemá zemědělec mnoho výživových nástrojů, které by podpořily rychlý a správný vývoj mikrobiomu telete. Příjem tuhého krmiva je omezen v prvních týdnech života, kdy jsou telata stále dost závislá na příjmu mléka. Přizpůsobení složení náhražky telecího mléka je proto pro chovatele nejrychlejším, nejjednodušším a nejúčinnějším způsobem, jak podpořit vývoj mikrobiomu telete a související zdraví v raném věku. Je dobře známo, že první dny života jsou klíčem k podpoře zdraví střev u mladých telat. Nedávno bylo zjištěno, že druhý týden života je klíčovým okamžikem pro včasnou nutriční intervenci, kdy se zvyšuje množství bakterií trávících mléko (jako je Lactobacillus) a klesá množství škodlivých bakterií (např. proteobacteria shigella). Mít stabilní a plně zavedený mikrobiom co nejdříve umožňuje telatům růst tím nejefektivnějším a nejzdravějším způsobem.*

Dairy Global

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.