Na konci roku 2020 vyhlásila Mezioborová organizace pro mléčné výrobky v Maďarsku průzkum trhu zaměřený na návyky konzumace mléčných výrobků a rostlinných „mléčných“ potravin. Rozsáhlý online průzkum byl proveden na vzorku jednoho tisíce osob představujících maďarskou populaci ve věku nad 18 let podle pohlaví, věku, regionu a typu osídlení.
Hlavním cílem výzkumu bylo pochopit změny ve vzorcích spotřeby mléčných výrobků a důvody pro nárůst spotřeby nápojů – výrobků vyrobených z rostlinných surovin. Výzkum měl také dát odpověď na otázku, proč je úzká skupina zákazníků ochotna zaplatit za tyto výrobky výrazně více ve srovnání s „tradičními“ mléčnými výrobky.
Výsledky výzkumu ukazují, že navzdory mnoha argumentům a protiargumentům týkajících se úlohy mléka a mléčných výrobků ve výživě v posledních letech, je místo mléčných výrobků ve zdravé výživě nepopiratelné. Až 97 % dospělé maďarské populace konzumuje mléko a nebo mléčné výrobky. Asi 28 % lidí konzumuje rostlinné produkty, ale pouze 3 % těch, kteří mléko nebo mléčné výrobky zcela opustili. Z výsledků vyplynulo, že s rostlinnými produkty spotřebitelé nezacházejí jako s kategorií, která zcela nahrazuje mléko, ale spíše jako s dalšími produkty, které lze konzumovat kromě mléčných výrobků.
Typickými „primárními“ spotřebiteli rostlinných produktů jsou ženy. Na stravovací návyky zbytku rodiny má vliv jejich rozhodování při nákupu. Motivace ke spotřebě zahrnují snahu o zdravý životní styl, zdravou stravu, někdy také vynucenou konzumaci (intolerance mléčných výrobků nebo jiné zdravotní problémy), potřebu rozmanitější stravy a pocit přispívání k udržitelnému rozvoji. Výzkum také ukázal, že konzumentům rostlinných produktů jsou tyto produkty drahé a nepovažují je za opravdu chutné. Často také považují všechno jen pomíjivý výstřelek.
Výzkum tedy ukázal, že celkové hodnocení mléka a mléčných výrobků je příznivé. Dvě třetiny dotázaných souhlasí s tvrzením, že mléko a mléčné výrobky jsou základními prvky zdravé výživy a že tyto výrobky jsou lidským tělem v každém věku potřebné, ale také chutné. Průmysl mléka a mléčných výrobků aktivně hledá odpovědi na zdravotní problémy způsobené potravinovými alergiemi, přičemž v pozadí běží seriózní výzkumné a vývojové činnosti. Téměř všechny kategorie produktů dnes obsahují vysoce kvalitní výrobky bez laktózy, ať už jde o mléko, zakysanou smetanu, máslo, tvarohový dezert nebo sýr, aniž by byla ohrožena chuť, struktura a použitelnost produktů ve srovnání s běžnými mléčnými výrobky. Trh s mlékem a mléčnými výrobky je jedním z nejvíce novátorských odvětví na světě. Počet nových produktů neustále roste.*
Zdroj: tejtermek.hu