Mlékárenský výrobek roku 2023

Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky, Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha uspořádaly jubilejní 20. ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“. Letos se ho zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v deseti soutěžních kategoriích.

Kategoriemi byly: mléko a smetana, zakysané mléčné nápoje, jogurty a skyry, tvarohové krémy, sýry čerstvé a tvaroh, sýry měkké a plísňové, sýry polotvrdé a tvrdé, tavené sýry a mléčné pomazánky, sýry k tepelné přípravě a speciality. V soutěži byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2023“. Hodnocení 16 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity na podporu prodeje a také správnost označování výrobků podle platné potravinové legislativy.

Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a tvarohových krémů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem pěti kategorií. Za nový trend je letos možné označit speciálně ochucené sýry (například s rozmarýnem, černuchou, jalapeño), ale také výrobky určené pro náročné spotřebitele a gurmány nebo naopak výrobky pro „pohodlné“ spotřebitele, kterými jsou například sýry k tepelné úpravě. Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2023“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 1. června na akci „Oslava mléka“ v Národním zemědělském muzeu v Praze. Světový den mléka se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula. Zástupci oceněných mlékárenských podniků převzali diplomy za umístění v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a devíti (z 24 přihlášených) novým/inovovaným výrobkům byl předán diplom „Novinka roku“. Také zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků tři produkty, kterým předaly „Cenu médií“. Na závěrečném ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2024“. Jak dopadly výsledky v jednotlivých kategoriích?

 

Kategorie

 

Vítězný výrobek

 

Výrobce

Mléko a smetana

TATRA mléko do kávy 4 %

Mlékárna Hlinsko, a. s.

Zakysané mléčné nápoje

Acidofilní mléko z Valašska plnotučné

Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r. o.

Jogurty a skyry

Řecký jogurt 0 % tuku – mango

Polabské mlékárny a. s.

Tvarohové krémy

Lipánek tvarohový kakaový

MADETA a. s.

Sýry čerstvé a tvaroh

Zálesák – jemný smetanový sýr s příchutí cheddaru a jalapeño

Kromilk, a. s.

Sýry měkké a plísňové

Král sýrů Hermelín – rozmarýn a jemný pepř

SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

Sýry polotvrdé a tvrdé

Kaškaval mini

Mlékárna Olešnice a.s.

Tavené sýry a mléčné pomazánky

Smetanito

Bel Sýry Česko a.s.

Sýry k tepelné přípravě

Sýr na pánev s uzeným sýrem

MADETA a.s.

Speciality

Crème fraîche

Brazzale Moravia a.s.

Absolutním vítězem letošní soutěže se stal tradiční Sýr na pánev s uzeným sýrem ze společnosti MADETA a. s. Získal od porotců 97,3 z celkových možných 100 bodů. Absolutní novinkou roku se stal Sýr na vidličku z mlékárny Polná spol s r. o. Hlavní cenu medií získal Selský sýr s probioiky společnosti Moravia Lacto a. s.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down