Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky, Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha uspořádaly jubilejní 20. ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“. Letos se ho zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v deseti soutěžních kategoriích.
Kategoriemi byly: mléko a smetana, zakysané mléčné nápoje, jogurty a skyry, tvarohové krémy, sýry čerstvé a tvaroh, sýry měkké a plísňové, sýry polotvrdé a tvrdé, tavené sýry a mléčné pomazánky, sýry k tepelné přípravě a speciality. V soutěži byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2023“. Hodnocení 16 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity na podporu prodeje a také správnost označování výrobků podle platné potravinové legislativy.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a tvarohových krémů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem pěti kategorií. Za nový trend je letos možné označit speciálně ochucené sýry (například s rozmarýnem, černuchou, jalapeño), ale také výrobky určené pro náročné spotřebitele a gurmány nebo naopak výrobky pro „pohodlné“ spotřebitele, kterými jsou například sýry k tepelné úpravě. Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2023“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 1. června na akci „Oslava mléka“ v Národním zemědělském muzeu v Praze. Světový den mléka se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula. Zástupci oceněných mlékárenských podniků převzali diplomy za umístění v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a devíti (z 24 přihlášených) novým/inovovaným výrobkům byl předán diplom „Novinka roku“. Také zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků tři produkty, kterým předaly „Cenu médií“. Na závěrečném ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2024“. Jak dopadly výsledky v jednotlivých kategoriích?
Kategorie |
Vítězný výrobek |
Výrobce |
Mléko a smetana |
TATRA mléko do kávy 4 % |
Mlékárna Hlinsko, a. s. |
Zakysané mléčné nápoje |
Acidofilní mléko z Valašska plnotučné |
Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r. o. |
Jogurty a skyry |
Řecký jogurt 0 % tuku – mango |
Polabské mlékárny a. s. |
Tvarohové krémy |
Lipánek tvarohový kakaový |
MADETA a. s. |
Sýry čerstvé a tvaroh |
Zálesák – jemný smetanový sýr s příchutí cheddaru a jalapeño |
Kromilk, a. s. |
Sýry měkké a plísňové |
Král sýrů Hermelín – rozmarýn a jemný pepř |
SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. |
Sýry polotvrdé a tvrdé |
Kaškaval mini |
Mlékárna Olešnice a.s. |
Tavené sýry a mléčné pomazánky |
Smetanito |
Bel Sýry Česko a.s. |
Sýry k tepelné přípravě |
Sýr na pánev s uzeným sýrem |
MADETA a.s. |
Speciality |
Crème fraîche |
Brazzale Moravia a.s. |
Absolutním vítězem letošní soutěže se stal tradiční Sýr na pánev s uzeným sýrem ze společnosti MADETA a. s. Získal od porotců 97,3 z celkových možných 100 bodů. Absolutní novinkou roku se stal Sýr na vidličku z mlékárny Polná spol s r. o. Hlavní cenu medií získal Selský sýr s probioiky společnosti Moravia Lacto a. s.*