Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky, Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha uspořádaly jubilejní 20. ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“. Letos se ho zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v deseti soutěžních kategoriích.
Kategoriemi byly: mléko a smetana, zakysané mléčné nápoje, jogurty a skyry, tvarohové krémy, sýry čerstvé a tvaroh, sýry měkké a plísňové, sýry polotvrdé a tvrdé, tavené sýry a mléčné pomazánky, sýry k tepelné přípravě a speciality. V soutěži byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2023“. Hodnocení 16 nezávislých porotců proběhlo 24. dubna v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity na podporu prodeje a také správnost označování výrobků podle platné potravinové legislativy.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a tvarohových krémů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem pěti kategorií. Za nový trend je letos možné označit speciálně ochucené sýry (například s rozmarýnem, černuchou, jalapeño), ale také výrobky určené pro náročné spotřebitele a gurmány nebo naopak výrobky pro „pohodlné“ spotřebitele, kterými jsou například sýry k tepelné úpravě. Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2023“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 1. června na akci „Oslava mléka“ v Národním zemědělském muzeu v Praze. Světový den mléka se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula. Zástupci oceněných mlékárenských podniků převzali diplomy za umístění v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a devíti (z 24 přihlášených) novým/inovovaným výrobkům byl předán diplom „Novinka roku“. Také zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků tři produkty, kterým předaly „Cenu médií“. Na závěrečném ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2024“. Jak dopadly výsledky v jednotlivých kategoriích?
Kategorie
Vítězný výrobek
Výrobce
Mléko a smetana
TATRA mléko do kávy 4 %
Mlékárna Hlinsko, a. s.
Zakysané mléčné nápoje
Acidofilní mléko z Valašska plnotučné
Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r. o.
Jogurty a skyry
Řecký jogurt 0 % tuku – mango
Polabské mlékárny a. s.
Tvarohové krémy
Lipánek tvarohový kakaový
MADETA a. s.
Sýry čerstvé a tvaroh
Zálesák – jemný smetanový sýr s příchutí cheddaru a jalapeño
Kromilk, a. s.
Sýry měkké a plísňové
Král sýrů Hermelín – rozmarýn a jemný pepř
SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.
Sýry polotvrdé a tvrdé
Kaškaval mini
Mlékárna Olešnice a.s.
Tavené sýry a mléčné pomazánky
Smetanito
Bel Sýry Česko a.s.
Sýry k tepelné přípravě
Sýr na pánev s uzeným sýrem
MADETA a.s.
Speciality
Crème fraîche
Brazzale Moravia a.s.
Absolutním vítězem letošní soutěže se stal tradiční Sýr na pánev s uzeným sýrem ze společnosti MADETA a. s. Získal od porotců 97,3 z celkových možných 100 bodů. Absolutní novinkou roku se stal Sýr na vidličku z mlékárny Polná spol s r. o. Hlavní cenu medií získal Selský sýr s probioiky společnosti Moravia Lacto a. s.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!