Dobrý zdravotní stav paznehtů je klíčový pro chov hospodářských zvířat. Včasná identifikace zdravotních problémů u dojného skotu hraje zásadní roli pro zajištění welfare zvířat a snížení ekonomických ztrát, což zdůrazňuje potřebu preventivních opatření a včasné detekce lézí. Účinná léčba v kombinaci s včasnou detekcí je nezbytná pro minimalizaci negativních dopadů kulhání u dojnic. Jednou z možných alternativních metod detekce je měření teploty paznehtů dojnic s využitím infračervené kamery.
Využití umělé inteligence v oblasti zpracování obrazu představuje významný pokrok v diagnostice onemocnění paznehtů. Integrace umělé inteligence do analýzy termografických snímků může přinést klíčové výhody, jako je schopnost zpracovávat velké množství dat v reálném čase, odhalovat anomálie a vzory, které by lidskému oku mohly uniknout, a včas upozornit chovatele na potenciální zdravotní problémy. Díky rozsáhlému trénovacímu datasetu a vhodně vybranému modelu dokáže vytvořený systém detekovat i nepatrné teplotní odchylky, které mohou signalizovat rané fáze zánětu.
Termografický snímek paznehtu zachycený IR kamerou, zobrazující teplotní rozložení v různých barevných odstínech
Výzkum na akademické půdě
Infračervená termografie představuje neinvazivní a bezpečný způsob zobrazování teplotních map, který umožňuje sledovat tepelné změny v biologických charakteristikách metabolismu zvířat. Tato technologie tak nabízí značný potenciál pro detekci problémů spojených se zdravím a pohodou zvířat.
Zpracování a vyhodnocení pořízených teplotních map je časově náročné, a tak se nabízí možnost automatického zpracování za pomoci konvolučních neuronových sítí. Využití strojového vidění při vyhodnocování termografických snímků již bylo aplikováno například u skotu k monitorování reakce na tepelný stres nebo k analýze vzorů dýchání.
Výzkumem zaměřeným na detekci onemocnění paznehtů dojnic s využitím obrazových dat se v letech 2019 až 2024 zabýval tým vědců z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Snímky zdravých končetin (a), (b) a nemocných končetin (c) a (d) z datasetu použitého pro trénování detekční sítě MobileNetV3
Materiál a metodika
Kamery použité pro sběr dat zahrnovaly tři ruční modely (Testo 875-2i, FLIR E6 a FLIR E96), a jednu stacionární kameru (WIC 640). Vzdálenost mezi kamerou a objektem se pohybovala mezi 0,4 a 1,5 metru, což odpovídalo podmínkám v chovných prostorách. Koeficient tepelné emisivity byl nastaven na hodnotu 0,98, která odpovídá hodnotě povrchu zvířete (Alsaaod a Büscher, 2012). Koeficient tepelné emisivity byl nastaven na hodnotu 0,98, která odpovídá tepelné emisivitě kůže zvířete (Alsaaod a Büscher, 2012).
Vyvinutý systém pro automatizovanou detekci onemocnění paznehtů využívající infračervené záznamy představuje pokročilou aplikaci metod hlubokého učení, konkrétně konvolučních neuronových sítí, k precizní analýze teplotních dat. Systém se skládá z několika propojených fází, které zahrnují získávání a předzpracování dat, detekci a segmentaci jednotlivých paznehtů. Paznehty jsou následně rozděleny do specifických kategorií, kde jsou vybrány páry paznehtů (přední nebo zadní) a klasifikováno, zda jsou zdravé nebo s možným onemocněním. Po identifikaci nemocného paznehtu jsou veškeré získané informace zaznamenány do databáze pro další analýzu.
Výstupní snímek IR kamery určený k trénování neuronové sítě pro automatickou detekci zdravotních problémů
Závěr
Analýza výsledků ukázala, že spojení moderních technologií v podobě konvolučních neuronových sítí a termografie, může v budoucnu přispět k rychlejší a efektivnější detekci zdravotních problémů. Důraz na využití technologického pokroku pro detekci zdravotních obtíží skotu představuje důležitý krok k vytvoření komplexního a holistického přístupu, který zohledňuje všechny aspekty zdraví zvířat. V budoucnosti se dá očekávat, že tyto technologie budou při zavádění těchto inovací hrát stále větší roli v řízení chovů, a to nejen v případě detekce onemocnění paznehtů, ale s ohledem na pestrou škálu automatizace procesů i v dalších oblastech živočišné výroby. Jedná se tedy o nástroj, který pozitivně ovlivní produkční schopnosti hospodářských zvířat a jejich welfare.
Více se dočtete v článku Ing., Mgr. Radim Stehlík, Ph.D., který najdete v březnovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!