V současnosti rostou požadavky nejen na kvalitu potravin, ale také na zdravotní stav chovaných zvířat. Vzhledem k vysokému záchytu rezistentních bakterií je pro zachování funkčnosti léčby bakteriálních onemocnění antimikrobiálními látkami nutné zavádět opatření, která vedou ke snižování spotřeby antimikrobik při současném udržení nebo zlepšení účinnosti léčby a zdravotního stavu stáda. Přitom stále platí, že nejvíce antimikrobiálních látek se na farmě spotřebuje při léčbě a prevenci mastitid, včetně plošného zaprahování.
Kolektiv autorů z Veterinární univerzity Brno a Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves se pod vedením MVDr. Josefa Práška, Ph.D., zabývali možnostmi zavedení komplexního managementu klinických a subklinických mastitid a selektivního zaprahování s využitím faremní kultivační diagnostiky a analýzy a interpretace faremních dat. Vyhodnotili vliv na vybrané ukazatele zdravotního stavu stáda a na spotřebu antimikrobních látek v porovnání s předchozím způsobem diagnostiky a léčby mastitid a plošným zaprahováním antimikrobiky.
„Plošné používání antibiotik pro léčbu klinických mastitid a jejich preventivní využití v době zaprahnutí má za následek zvýšení rizika vzniku rezistencí a následnému šíření reziduí antimikrobiálních látek v surovinách a potravinách živočišného původu. Zavedení stájové diagnostiky s využitím pravidelného monitoringu a objektivní analýzy dat vede k výraznému snížení spotřeby antibiotik a tím i snížení rizika vzniku rezistencí na antimikrobiální látky.
Vytvoření individuálního léčebného protokolu založeného na výsledcích kultivačního vyšetření, včetně systému selektivní léčby klinických mastitid a selektivní zaprahování cílené na použití antimikrobních látek pouze u čtvrtí postižených subklinickou mastitidou nebo chronickou infekcí, vede ke snížení počtu zvířat léčených antibiotiky,“ uvádí se v závěrečném souhrnu článku, který najdete v květnovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!