Hospodářská zvířata se podílejí na celkových ročních antropogenních emisích skleníkových plynů celosvětově více než ze 14 %. Největším zdrojem emisí v živočišné výrobě je bachorová fermentace (39,1 %), následovaná skladováním, zpracováním a aplikací hnoje na půdu (25,9 %), produkcí krmiv (21,1 %), změnami ve využití půdy (9,2 %), zpracováním surovin a potravin (2,9 %) a přepravou (1,8 %). Podle dostupných zdrojů produkuje nejvíce emisí skleníkových plynů z chovů z hospodářských zvířat Asie, následovaná Latinskou Amerikou a Karibikem, Evropou, Severní Amerikou, Afrikou a Oceánií.
Až o 15 % lze snížit emise cíleným šlechtěním a dále prodloužením doby přežvykování, zkrmováním kvalitní píce, zvýšením podílu vysokoenergetických složek, tj. bílkovin a tuku v krmné dávce a využíváním krmných doplňků, včetně antimetanogenních látek. Vzhledem k tomu, že skot je pohlcovačem uhlíku, který absorbuje ve tkáních a mléku, je množství CO2 přijatého v krmivu ekvivalentní jeho množství vyloučenému zpět do prostředí.
Management chovu
Vysoká užitkovost skotu snižuje jeho požadavky na živiny, potřebné k dosažení stejné úrovně produkce mléka, resp. svalové hmoty. Tím současně dojde ke snížení emisí skleníkových plynů.
Zlepšení reprodukčních ukazatelů u mléčného skotu může vést ke snížení emisí metanu (CH4) až o 24 % a oxidu dusného (N2O) až o 17 %. Ovšem zvyšující se reprodukční tlak zvyšuje metabolické nároky organismu spojené s březostí a laktací, což může mít negativní vliv na zdraví zvířat, úroveň welfare i zvýšení potenciálního rizika vzniku metabolických onemocnění, snížení úrovně imunity s následným zhoršením plodnosti. To ve finále vede ke zvýšení emisí skleníkových plynů až o 24 % na litr mléka a až o 113 % na kilogram hovězího masa.
Manipulace s exkrementy
Při manipulaci, skladování a zpracování chlévské mrvy a kejdy dochází k uvolňování CH4 a N2O. Jejich emise závisí na teplotě vzduchu, vlhkosti, pH, době skladování a složení krmné dávky. Z kejdy skladované v lagunách nebo nádržích se uvolňuje více CH4 než z chlévské mrvy. Tyto emise je možné snížit zkrácením doby skladování a snížením teploty exkrementů, včetně separace pevné a kapalné frakce. Emise dusíku z chlévské mrvy a kejdy jsou závislé na jejich množství a způsobu aplikace na pole, infiltraci půdy, pH, teplotě půdy, srážkách i množství organického uhlíku a míře jeho příjmu rostlinami. Přitom platí, že při anaerobní fermentaci dochází až ke 30% snížení emisí skleníkových plynů ve srovnání s tradičními způsoby ošetření hnoje.
Zpracování a přeprava surovin a potravin
Otázkám spojeným s produkcí uhlíkové stopy při zpracování a přepravě surovin a potravin živočišného a rostlinného původu není často věnována náležitá pozornost. Přitom, zejména při jejich přepravě na velkou vzdálenost tvoří šest procent z celkové produkce CO2. V současnosti je jednoduchým účinným řešením jejich zpracování a prodej buď přímo na farmě nebo v daném regionu.
Více se dočtete v článku doc., MVDr. Pavla Nováka, CSc. a Ing. Gabriely Malé, Ph. D., (VÚŽV, v. v. i., Praha – Uhříněves), který vychází v aktuálním, zářijovém čísle časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!