Ve čtvrtek 22. února proběhl – před vyhlášením výsledků dalšího ročníku soutěže Silážní liga – seminář o kvalitě siláží a detekci cizorodých látek, jako jsou mykotoxiny. Akce pořádaná společností ACE Agro, s. r. o., se tentokrát konala v Olomouci.
MUDr. Jan Špička (Advanced Prevision) popisoval ve své přednášce metody stanovení mykotoxinů v krmivu. V úvodu své přednášky vyděsil všechny milovníky piva tím, že obsahují mykotoxiny. Popsal například výskyt ochratoxinu (OTA). Ve více než 50 % piv se vyskytuje více než 10 ng/l v 5 % dokonce více než 100 ng/l. V některých pivech se objevují mikrogramová množství na litr DON, T2-toxinu, aflatoxinů. Po tomto úvodu se přednášející věnoval detekci mykotoxinů v krmivech.
Jak na správnou analýzu?
Správný výsledek lze získat jedině u dobře a správně odebraného vzorku. Vzorek musí být také správně odeslán do laboratoře. Tam se musí správně a přesně analyzovat a nakonec se výsledky z laboratoře musí správně interpretovat. To znamená, že sebelépe změřený výsledek špatně odebraného nebo transportovaného vzorku nemá žádnou informační hodnotu. Na téma správného odběru, uchovávání a transportu vznikla v roce 2019 ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v. v. i., metodika „Odběry vzorků siláže“.
Jak nalézt mykotoxiny
Přednášející se dále soustředil na možnosti stanovení mykotoxinů. Jednou z laboratorních metod je ELISA (Enzyme-linked immuno sorbent assay), HPLC (FID) – vysokoúčinná kapalinová chromatografie (s fluorescenčním detektorem) a LC-MS/MS – (vysokoúčinná) kapalinová chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií.
Jednoduchá a levná
ELISA jednoduchá a relativně levná metoda, která nevyžaduje speciální (nákladné) zařízení. Není třeba ani vysoce proškolený personál. Využívá se spíše pro skupinovou detekci (strukturálně podobných). Má nižší přesnost, nejistota měřená je asi 30 %. Metoda využívá reakce specifické látky a antigenu. Tak může dojít k chybám způsobeným interferujícími látkami nacházejícími se v matrici vzorku. Může vzniknout zkřížená reakce, ke které dochází, pokud protilátka připravená proti specifickému antigenu vykazuje vysokou afinitu i vůči antigenu jinému. Dokonce může dojít k hook efektu (nadbytek protilátek – přebytek antigenu) může vést až k falešně negativnímu nebo nepřesnému výsledku.
Lepší a citlivější
HPLC (FID) je složitější metodou, ke které je třeba získat dražší a složitější přístroje. Nezbytný je erudovanější personál – obsluha. Nezbytná je ale předúprava vzorku nejčastěji pomocí imunoafinitních kolonek pro odstranění látek, které se nestanovují pomocí protilátek. Má širší měřící rozsah než ELISA a je citlivější. Podobně jak u Elisy je časté, že jeden analyt znamená jednu reakci.
Nejlepší a nejdražší
LC-MS/MS je nesložitější metodou a je velmi nákladná a vybavení je velmi složité. Také proto se vyžaduje vysoce erudovaný personál. Při využití této metody odpadá náročná předúprava vzorků. Jde o referenční, definitivní metoda, při které jsou přesně identifikovány jednotlivé molekuly na základě velikosti a náboje. Metoda má nejširší měřící rozsah, je nejcitlivější a nejpřesnější. Nejistota měření je asi 10–15 %.
Rychle a přesně
Přednášku MUDr. Špičky doplnil Jan Špindler (ředitel Agrovision Hradec Králové). V souvislosti s detekcí mykotoxinů popsal, co laboratoř nabízí svým klientům. Mezi jejich nabízené služby patří rychlá a přesná analýza mykotoxinů. Pomocí technologie HPCL-MS/MS nabízí nemodernější metodu pro detekci mykotoxinů v dodávaných vzorcích. Laboratoř provádí komplexní analýzy. Analyzují široké spektrum mykotoxinů včetně aflatoxinů B1, B2, G1, G2, deoxynivalenolu (DON), ochratoxinu (OTA), zearalenonu(ZEN), T2 toxinu a HT2-toxinu. Laboratoř Agrovision také garantuje rychlé dodání výsledků, a to do 48 hodin od dodání vzorku do laboratoře. Laboratoř Agrovision kromě nově dostupné analýzy mykotoxinů i stanovení tuků, NDFD stravitelnost škrobu, karbohydrátové a proteinové frakce. V laboratoři používají kombinaci spektrometrické a chemické analýzy.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!