Věda jde dopředu mílovými kroky. V zahraničí například v současné době nastupuje éra sekvenování DNA mikroorganismů v silážích i v různých částech trávicího ústrojí přežvýkavců. Výsledky jsou překvapivé a často posouvají roky vžité představy o tom, jakou mikroorganismy hrají roli v procesech fermentace a trávení. Obdobně věda pokročila i v metabolitech. Některé nové přístroje dovedou rychle a velmi přesně stanovit obrovské množství látek, které se v rostlinách a zvířatech nacházejí. Ovšem bez nových sofistikovaných přístrojů to dříve ani nebylo možné zjistit.
Když se zamyslíme nad současnou situací a možným budoucím vývojem v oblasti výživy přežvýkavců, zjišťujeme, jak málo toho o procesech v biologických materiálech a o zvířatech víme a jak obrovské rezervy ještě máme. S postupující zvyšující se úrovní vědy je paradoxně k řešení stále více otázek. Z vnějšího pohledu by přitom člověk předpokládal, že s nástupem tzv. precizního farmaření, doprovázeného zlepšováním diagnostiky, standardizací analýz, upřesňováním vědeckých metod a využíváním stále sofistikovanějších přístrojů a strojů by mohlo otázek ubývat.
Věda versus konzervace objemných krmiv
Ve vizi 2050 se uvažuje o automatickém dávkování aditiv podle stavu porostu, robotickém transportu řezanky z pole do sila, případně o rozhrnování a dusání řezanky na silážním žlabu strojem bez obsluhy. Plachty, zakrývající siláže by mohly být pro kyslík téměř nepropustné a mohly by být využívány i několikrát za sebou, protože při automatickém zakrývání a odkrývání by nedocházelo k jejich poškození. I po skončení fermentace by siláž ze sila mohla být dopravována ke zvířatům automaticky. Při vybírání siláže ze silážního žlabu by mohl být vybírač vybaven třeba detektorem na plísně a stroj by plísňové ložisko automaticky odstranil, aby se nedostalo do TMR.
Věda a precizní zemědělství
V poslední době se hodně hovoří o precizním zemědělství. Precizně pěstované, sklízené, konzervované a skladované plodiny mají velký potenciál k vyšší produkci, lepší kvalitě, snížení nákladů na výrobu, snížení rizika nepřízně počasí a v neposlední řadě pak mohou přispět k ochraně životního prostředí.
Více se dočtete v článku Ing. Radko Loučky, CSc., který vychází v říjnovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!