V ZOD Mrákov se sešlo několik okolních chovatelů se zástupci firem Mikrop Čebín a Lallemand, aby posoudili kvalitu vyrobených siláží. Stav siláží a správný postup silážování a průběh fermentace popisoval Bernard Andrieu z Lallemand Animal Nutrition, který je také farmářem a výrobu siláží a senáží má v malíku.
Zemědělské obchodní družstvo Mrákov obhospodařuje celkově 2809 hektarů v jižní části okresu Domažlice a z toho je asi 960 ha trvalých travních porostů a zbytek tvoří orná půda. Chovají celkem zhruba 1250 kusů holštýnských dojnic, a to černostrakatých i redek. Podnik provozuje bioplynovou stanici o výkonu 1 MW. Produkční stáje jsou ve Starém Klíčově a v Tlumačově a denně dodávají do mlékárny 30 000 litrů mléka. Od roku 2020 je ZOD Mrákov zapojeno do projektu Demofarmy, kde je hlavním záměrem prezentovat ucelený systém hospodaření s důrazem na ochranu půdy. Každoročně obnovují zhruba 50 hektarů jetelotravních směsí s hybridními travami. Vyrobí asi 40 000 tun krmiva s tím, že nejkvalitnější siláže jsou určeny pro výživu skotu, a zbylé pro bioplynovou stanici.
Devětadvacátého března si účastníci prohlédli jetelotravní siláž, kukuřičnou siláž a směsku hrachu a ječmene. Bernard Andreu odhadoval, jak asi siláž vznikala a vysvětloval, jak fermentace postupuje a co je třeba při jejich výrobě zajistit, aby byly co nejlepší. Mrákovské siláže byly velmi dobré.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!