O kvalitě siláží v Mrákově

V ZOD Mrákov se sešlo několik okolních chovatelů se zástupci firem Mikrop Čebín a Lallemand, aby posoudili kvalitu vyrobených siláží. Stav siláží a správný postup silážování a průběh fermentace popisoval Bernard Andrieu z Lallemand Animal Nutrition, který je také farmářem a výrobu siláží a senáží má v malíku.

Zemědělské obchodní družstvo Mrákov obhospodařuje celkově 2809 hektarů v jižní části okresu Domažlice a z toho je asi 960 ha trvalých travních porostů a zbytek tvoří orná půda.  Chovají celkem zhruba 1250 kusů holštýnských dojnic, a to černostrakatých i redek. Podnik provozuje bioplynovou stanici o výkonu 1 MW. Produkční stáje jsou ve Starém Klíčově a v Tlumačově a denně dodávají do mlékárny 30 000 litrů mléka. Od roku 2020 je ZOD Mrákov zapojeno do projektu Demofarmy, kde je hlavním záměrem prezentovat ucelený systém hospodaření s důrazem na ochranu půdy.  Každoročně obnovují zhruba 50 hektarů  jetelotravních směsí s hybridními travami. Vyrobí asi 40 000 tun krmiva s tím, že nejkvalitnější siláže  jsou určeny pro výživu skotu, a zbylé pro bioplynovou stanici.

Devětadvacátého března si účastníci prohlédli jetelotravní siláž, kukuřičnou siláž a směsku hrachu a ječmene. Bernard Andreu odhadoval, jak asi siláž vznikala a vysvětloval, jak fermentace postupuje a co je třeba při jejich výrobě zajistit, aby byly co nejlepší. Mrákovské siláže byly velmi dobré.

zakrytí siláží v Mrakově - Starém Klíčově
hodnocení siláží - Bernard Andrieu

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down