Lze se vyhnout kousání ocásků u prasat bez toho, aniž by farmáři museli přistoupit ke kupírování ocásků? Odpovědět na tento z hlediska ochrany zvířat proti týrání aktuální problém se snaží vědci z různých zemí. V publikovaných studiích na toto téma se lze dozvědět nejen o tom, jak rizikovým faktorům pro okusování ocásků předcházet, ale také jaká opatření lze použít a za jakou cenu.
Ve většině studií rizikových faktorů pro okusování ocasů je důležitým faktorem hustota osazení a podmínky stájového prostředí. Uvažované náklady na poskytnutí většího prostoru pro výkrm prasat zahrnují především náklady na ustájení a na pracovní sílu potřebnou k čištění kotců. V jedné studii vyčíslené náklady na jedno prase ve výkrmu byly na úrovni 3,72 eura, přičemž zvětšení prostoru z 0,7 na 0,9 m2 na prase přišlo na 2,52 eura a dodatečné mzdové náklady byly 1,2 eura na prase. Náklady spojené se zlepšením ventilace zahrnují jednak investice do modernějších ventilačních systémů, ale i mzdové náklady na jejich kontrolu a údržbu.
Klíčovým opatřením ke zmírnění okusování ocásků je poskytování slámy. Zjistilo se, že denní přídavek 20 g slámy na prase sníží okusování ocásků v průměru o 85 až 88 % ve srovnání s kontrolou. Náklady na poskytování slámy zahrnují náklady na materiál a další práci potřebnou k distribuci slámy a čištění kotců.
Na farmách s plně roštovými podlahami plní stejný účel i obohacení prostředí o různé předměty na hraní, například řetízky, látkové pytle nebo čerstvé kusy dřeva.
Jakmile se ve skupině objeví poraněné ocásky, ohnisko kousání může rychle eskalovat. Ke změnám v chování dochází již devět týdnů před propuknutím ohniska kousání. Dosud nejspolehlivějším signálem včasného varování je změna držení ocasu. Studie na selatech a prasatech ve výkrmu ukázaly, že nezatočené a svěšené nebo zastrčené ocasy lze pozorovat už sedm dní před klinickým propuknutím. Monitorování prasat v komerčním prostředí s využitím 3D kamer a algoritmu, který dokáže přesně detekovat podezřelé držení ocasu prasat, lze použít k varování před kousáním ocasů v týdenním předstihu. To poskytuje chovatelům čas na prohlídku prasat a přijetí preventivních opatření.*
Více se dočtete v článku Ing. Jaroslava Smitala, Ph.D., který najdete v dubnové příloze časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!