„Pro co nejlepší start naskladněných jednodenních kuřat je zásadní vytvořit v hale optimální stájové klima, a to jak z hlediska teplotně vlhkostních podmínek, tak i kvality vzduchu,“ uvedl na semináři pro chovatele drůbeže v hotelu Tři Věžičky ve Stříteži u Jihlavy drůbežářský specialista Tommy H. Krogh z dánské firmy SKOV.
Tommy H. Krogh byl jedním ze dvou zahraničních hostů uvedeného semináře, který uspořádala společnost Farmtec, a. s., ve spolupráci s Českomoravskou drůbežářskou unií a nadnárodními společnostmi Vencomatic Group a SKOV. Přítomným výkrmcům brojlerových kuřat připomněl, proč je důležité zabývat se klimatem ve stáji a kvalitou podestýlky.
„Zajištění optimální teploty je důležité pro to, aby kuřata, která ještě nemají vyvinutou termoregulaci, byla aktivní a vyhledávala krmení a vodu k napájení. Pocitovou teplotu ovlivňuje rychlost proudění vzduchu, což zjistíte podle chování ptáků. Jestliže se kuřata shlukují, znamená to, že je jim zima. Ze stejného důvodu spí v krmítkách, protože je jim v nich tepleji než na podlaze. Jestliže jsou kuřata rozptýlena po celé hale a snaží se držet křidélka od těla, je jim naopak teplo,“ zahájil svou přednášku specialista dánské firmy SKOV.
Stájové klima ovlivňuje pohodu a užitkovost kuřat
Vedle teploty je důležité kontrolovat vlhkost ve stáji, protože ovlivňuje kvalitu podestýlky. S tím souvisí i správné nastavení výšky technologie napájení, aby se kuřata napojila bez toho, aniž by voda z napáječek zvlhčovala podestýlku. Dále je třeba myslet i na to, že aktivitu kuřat ovlivňuje osvětlení. Světlo by mělo být v hale rozptýleno rovnoměrně s tím, že rozdíl v intenzitě by neměl být vyšší než 30 %. Stájové klima je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících pohodu zvířat, ale i jejich užitkovost. Jestliže zajistíte odpovídající podmínky, kuřata dobře rostou, což je předpoklad pro dosažení co nejlepší uniformity zástavu. Uniformita naskladněných jednodenních kuřat je zpravidla na úrovni od 7 do 9 %, vyšší rozdíl pak souvisí s podmínkami prostředí. Čím vyšší rozdíl v uniformitě kuřat budete mít, tím horší bude zhodnocení jatečné produkce na jatkách,“ vysvětlil Tommy H. Krogh.
Management podestýlky
K tomu, aby podestýlka plnila svou funkci je nejen nezbytné optimálně vyhřát halu, ale také, aby podestýlka byla z materiálu, který dobře absorbuje vlhkost a drůbeži usnadňuje hrabání.
„Předně je třeba zmínit, že s nedostatečně předehřátou halou souvisí špatná konverze a zvýšení nákladů na krmiva. Ve vztahu k podestýlce věnujte pozornost podestýlkovému materiálu. Nepoužívejte vlhké hobliny nebo piliny, protože kuřata je ušlapou a ztvrdlá podestýlka ztratí svou funkci. Pokud jde o výšku podestýlky, neměla by být vysoká, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhka a podlaha se naopak zahřála. Optimální množství materiálu by mělo odpovídat jednomu kilogramu podestýlky na metr čtvereční podlahové plochy. K rovnoměrnému zahřátí podestýlky přispívá plošné rozptýlení kuřat v hale. Odpočívající kuřata totiž vydávají tělesné teplo, což vede ke zvýšení teploty podestýlky. Jak jsem již zmínil, k vyšší vlhkosti podestýlky a stájového prostředí přispívá i špatně seřízený napájecí systém. Jestliže v odkapávacích miskách zůstává voda, máte špatně nastavenou výšku napáječky. Že je namístě se tím zabývat ukazuje zjištění, že až 70 % vody z napájecího systému zůstává v hale. Můžete tomu předejít také tím, že budete hlídat poměr spotřeby krmiva k napájecí vodě. Za optimální považuji spotřebu 1,7 litru vody na kilogram krmiva,“ zdůraznil dále Tommy H. Krogh, který v závěru prakticky koncipované prezentace představil i řešení funkční ventilace.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!