Optimální klima pro dobrý start kuřat

„Pro co nejlepší start naskladněných jednodenních kuřat je zásadní vytvořit v hale optimální stájové klima, a to jak z hlediska teplotně vlhkostních podmínek, tak i kvality vzduchu,“ uvedl na semináři pro chovatele drůbeže v hotelu Tři Věžičky ve Stříteži u Jihlavy drůbežářský specialista Tommy H. Krogh z dánské firmy SKOV.

Tommy H. Krogh
Tommy H. Krogh

Tommy H. Krogh byl jedním ze dvou zahraničních hostů uvedeného semináře, který uspořádala společnost Farmtec, a. s., ve spolupráci s Českomoravskou drůbežářskou unií a nadnárodními společnostmi Vencomatic Group a SKOV. Přítomným výkrmcům brojlerových kuřat připomněl, proč je důležité zabývat se klimatem ve stáji a kvalitou podestýlky.

„Zajištění optimální teploty je důležité pro to, aby kuřata, která ještě nemají vyvinutou termoregulaci, byla aktivní a vyhledávala krmení a vodu k napájení. Pocitovou teplotu ovlivňuje rychlost proudění vzduchu, což zjistíte podle chování ptáků. Jestliže se kuřata shlukují, znamená to, že je jim zima. Ze stejného důvodu spí v krmítkách, protože je jim v nich tepleji než na podlaze. Jestliže jsou kuřata rozptýlena po celé hale a snaží se držet křidélka od těla, je jim naopak teplo,“ zahájil svou přednášku specialista dánské firmy SKOV.

Zajištění optimální teploty je důležité pro to, aby kuřata byla aktivní a vyhledávala krmení a vodu k napájení
Zajištění optimální teploty je důležité pro to, aby kuřata byla aktivní a vyhledávala krmení a vodu k napájení

Stájové klima ovlivňuje pohodu a užitkovost kuřat

Vedle teploty je důležité kontrolovat vlhkost ve stáji, protože ovlivňuje kvalitu podestýlky. S tím souvisí i správné nastavení výšky technologie napájení, aby se kuřata napojila bez toho, aniž by voda z napáječek zvlhčovala podestýlku. Dále je třeba myslet i na to, že aktivitu kuřat ovlivňuje osvětlení. Světlo by mělo být v hale rozptýleno rovnoměrně s tím, že rozdíl v intenzitě by neměl být vyšší než 30 %. Stájové klima je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících pohodu zvířat, ale i jejich užitkovost. Jestliže zajistíte odpovídající podmínky, kuřata dobře rostou, což je předpoklad pro dosažení co nejlepší uniformity zástavu. Uniformita naskladněných jednodenních kuřat je zpravidla na úrovni od 7 do 9 %, vyšší rozdíl pak souvisí s podmínkami prostředí. Čím vyšší rozdíl v uniformitě kuřat budete mít, tím horší bude zhodnocení jatečné produkce na jatkách,“ vysvětlil Tommy H. Krogh.

Management podestýlky

K tomu, aby podestýlka plnila svou funkci je nejen nezbytné optimálně vyhřát halu, ale také, aby podestýlka byla z materiálu, který dobře absorbuje vlhkost a drůbeži usnadňuje hrabání.

Řezaná sláma je často využívaným materiálem k podestýlání kuřat
Řezaná sláma je často využívaným materiálem k podestýlání kuřat

„Předně je třeba zmínit, že s nedostatečně předehřátou halou souvisí špatná konverze a zvýšení nákladů na krmiva. Ve vztahu k podestýlce věnujte pozornost podestýlkovému materiálu. Nepoužívejte vlhké hobliny nebo piliny, protože kuřata je ušlapou a ztvrdlá podestýlka ztratí svou funkci. Pokud jde o výšku podestýlky, neměla by být vysoká, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhka a podlaha se naopak zahřála. Optimální množství materiálu by mělo odpovídat jednomu kilogramu podestýlky na metr čtvereční podlahové plochy. K rovnoměrnému zahřátí podestýlky přispívá plošné rozptýlení kuřat v hale. Odpočívající kuřata totiž vydávají tělesné teplo, což vede ke zvýšení teploty podestýlky. Jak jsem již zmínil, k vyšší vlhkosti podestýlky a stájového prostředí přispívá i špatně seřízený napájecí systém. Jestliže v odkapávacích miskách zůstává voda, máte špatně nastavenou výšku napáječky. Že je namístě se tím zabývat ukazuje zjištění, že až 70 % vody z napájecího systému zůstává v hale. Můžete tomu předejít také tím, že budete hlídat poměr spotřeby krmiva k napájecí vodě. Za optimální považuji spotřebu 1,7 litru vody na kilogram krmiva,“ zdůraznil dále Tommy H. Krogh, který v závěru prakticky koncipované prezentace představil i řešení funkční ventilace.*      

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down