Ovlivnění mikrobiomu – lepší zdraví a odolnost

Dr. Richard Murphy, ředitel výzkumu v Alltech European Bioscience Center přednášel na konferenci Alltech ONE 2022 o výživových strategiích, které umožňují zlepšit gastrointestinální trakt drůbeže a jeho vlivu na odolnost vůči chorobám. je snaha kontrolovat patogeny v prostředí bez antibiotik.

 

Přednášející řekl, mimo jiné, že ve výzkumném centru pracují na mikrobiomu, ale jedna z nejzajímavějších aplikací jejich výzkumu je koncept kolonizační odolnosti. Jde o vrozenou kontrola patogenů, jako Clostridia, E. coli, Listeria.

Odolnost vůči kolonizaci střev takovými patogeny závisí na rozmanitosti střevní mikroflóry. Čím rozmanitější je střevní mikroflóra, tím vyšší je odolnost vůči kolonizaci.

Mnoho různých faktorů ovlivňuje nejen mikrobiom a bakterie, ale také, a to je důležitější, jak řekl dr. Murphy, ovlivňují celkovou diverzitu střevní mikroflóry. Mezi takové faktory patří typ krmiva, ustájení, hygiena, užívání léků, teplota a vlhkost apod.

Existuje mnoho různých nutričních strategií, které pomáhají kontrolovat zdraví a výkonnost drůbeže a hospodářských zvířat. Určitě jedním z nejpopulárnějších a pravděpodobně jedním z nejúspěšnějších bylo užívání probiotik na bázi mannanu Jsou známy již delší dobu, používaly se produkty z vnější buněčné stěny kvasinek na bázi Saccharomyces. Asi před 15 lety se v Alltechu podrobněji zabývali obecnými produkty MOS (mannanoligosacharidy). Druhá generace probiotického přípravku a vyznačuje se poměrně vysokou hladinou alfa-1,3, alfa-1,6- vázaných mannanových oligosacharidů.

Pokud můžete zvýšit mikrobiální diverzitu, můžeme umožnit mnohem větší odolnost vůči kolonizaci patogeny a kontrolovat je mnohem efektivnějším způsobem. Testovala se i suplementace MRF (mannan-rich fraction ) a určité schopnosti adsorbovat nebo aglutinovat patogeny Salmonella. Jeho schopnost vázat fimbrovanou salmonelu (všech testovaných sérotypů) je extrémně vysoká.  Přednášející uvedl, že hlediska širokospektrální strategie je použití MRF jako předního obranného mechanismu opravdu dost výjimečné.

Dalším klíčovým zjištěním byla schopnost vědeckého týmu identifikovat patogeny, které jsou citlivé na MRF. Nejedná se tedy nutně o patogeny, které mohou být aglutinovány, jako Campylobacter a Helicobacter nemají fimbrie, ale ví se, že když se MRF přidá do krmné dávky, že dojde k poklesu nejen jejich počtu. Dokonce klesají i počty E. coli, výrazné nárůsty u Clostridium difficile a také u Shigella u ptáků, kterým byl do dávky přidán MRF. Opět tedy došlo ke zvýšení rozmanitosti bakterií v mikrobiomu. MRF se osvědčily i v dalších testech s brojlery a nosnicemi.

Dr. Murphy dále mluvil o rezistenci na antibiotika. Jak výše nastínil, kolonizace GIT traktu drůbeže pomocí MOS a MRF je způsob, jak přejít více k výrobním systémům bez antibiotik.

Nicméně při různých testech bylo zjištěno, že celkový součet markerů AMR (antimikrobiální rezistence), které jsou ve slepém střevě brojlerů je extrémně vysoký (400) a reprezentují 25 různých tříd antibiotik. Z hlediska úrovně a rozsahu rezistence, která se vyskytuje v drůbežářském průmyslu ( v roce 2020) byly zjištěny velmi vysoké hladiny rezistence vůči antimikrobiálním látkám u E. coli a vysoké úrovně e vůči antimikrobiálním látkám u Salmonella.

Historicky bylo prokázáno, že MOS má schopnost zabránit přenosu markerů antibiotické rezistence. Klíčovou cestou kontroly antimikrobiální rezistence je tedy jistě schopnost zabránit šíření markerů rezistence a pomocí MRF se dají vytvořit další skupiny bakterií citlivé na antibiotika a možná dokonce zvýšit účinnost antibiotik.

Musí se zvážit čtyři klíčové oblasti. Za prvé, tím, že pomáháme vytvořit zdravý GI mikrobiom, ve skutečnosti umožňujeme jejich kolonizační odolnost. To umožňuje zahájit proces, kterým vyloučíme a snížíme a odstraníme patogenní bakterie z GI traktu.

Dále nám to pomůže omezit problém rezistence na antibiotika. Tak můžeme snížit naši probiotik a prebiotik. Když přemýšlíme o způsobu, jakým umožnit drůbeži mnohem zdravější mikrobiom GI traktu, nejen optimalizujeme zdraví, ale také optimalizujeme výkon drůbeže, jak dodal dr. Murphy.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down