Po jednatřicáté oceňováni nejlepších dodavatelů mléka

Stalo se již dobrou tradicí, že dopoledne jsou věnována přednáškám hostů a pozvaných odborníků a před obědem se vyhlašují nejlepší chovatelé, dodavatelé mléka do Polabských mlékáren a. s. , a to z pohledu celkového počtu mikroorganismů a počtu somatických buněk v ml mléka. Dalším kritériem je užitkovost jednotlivých dojnic i celého stáda. Všechna tato kritéria se hodnotí oddělené pro menší dodavatele, větší dodavatele mléka a dodavatele biomléka. Všichni se letos 5. prosince sešli v sále Hotelu na Farmě v Choťovicích.

V úvodu všechny přivítal Ing. Pavel Vybíral (ředitel Polabské mlékárny a. s) a krátce se zmínil o situaci s výkupem mléka jeho kvalitě. Řekl například, že za 10 měsíců roku 2025 nakoupili rekordní množství mléka, a to 90 milionů litrů syrového kravského mléka a u kozího mléka se blíží k hranici 200 000 l za rok. Cisterny mlékáren jezdí celkem na 54 sběrných míst. Počet nejmenších dodavatelů (do 1000 litrů mléka denní) se snížil z původních 92 před 10 lety na 17, ale stoupl počet největších dodavatelů mléka (10001 a více litů mléka za den) ze 4 v roce 2004 na současných 9.

Přednášky hostů

Další přednášky přednesli Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR, MVDr. Zdeněk Císař, ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj a Ing. Jiří Kopáček, předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. MVDr. Zdeněk Císař se věnoval vyvracení 10 mýtů o mléce. Ing. Jiří Kopáček se věnoval výrobě mléka ve světě i v Evropě a jeho spotřebě. Mimo jiné řekl, že produkce mléka v Evropě a dalších regionech byla na podzim neočekávaně vysoká a stimulovaly jí příznivé ceny mléka, nižší ceny krmiv, menší počet chorob zvířat a dobrý růst travních porostů. Požadavek Činy na dovoz mléka je stále nízký.

Dvě odborná sdělení

Odborné přednášky si letos připravili Ing. Petr Brabenec na téma „Zvýšení složek v mléce dojnic“ a Ing. Ivan Houdek (Travní porosty na orné půdě). Ing. Brabenec mluvil o sušině krmné dávky, velikosti částic krmiva (délce řezanky), stravitelnosti NDF i době odpočinku dojnic po přijetí krmené dávky. Ing. Ivan Houdek vysvětlil, v čem spočívá náročnost pěstování trav a travních směsí na orné půdě. Potřebují intenzivní hnojení dusíkem a vyžadují dostatek vláhy, v době metání mají tendenci k poléhání. Silážování vyžaduje intenzívní dusání. Výhodami jsou snadné zakládání porostu, lze ho využít jako jarní nebo jako ozim. Při použití kondicionéru pro usnadnění zavadání, nehrozí odrolení. Nejkvalitnější trávy jsou jílky a po nich kostřava rákosovitá.

Ocenění nejlepších

Chov s dojnicemi s nejnižším počtem CPM (tis. v ml) byla mezi dodavateli do 2000 l mléka farma Evy Semecké (7,7 tisíc). Stejně tak dodávala mléko s nejnižším počtem somatických buněk (PSB)v ml mléka.

Mezi dodavateli nad 2000 l mléka denně zvítězila farma Pour s. r. o. (5,7 tis. CPM) a mezi bio dodavateli pak Krakonošův ranč – hospodářské družstvo (roční průměr 5,3 tis. CPM). Nejnižší PSB mezi dodavateli nad 2000 l mléka měla Hanácká zemědělská společnost Jevíčko, a. s. (141 tis. v ml). Letos po celý rok dodávalo mléko ve Q třídě Polabských mlékáren celkem 12 chovů dojnic.

Nejlepší stádo v kategorii bio dodavatelů měl chov Josef Josífek Jón (83 krav českého strakatého skotu, průměrná užitkovost 9610 kg mléka s 3,97 %tuku a 3,56 % bílkovin, T+B 723 kg )Nejlepší stádo dojnic mezi konvenčními dodavateli měla Rýcholka, s. r.o. (517 holštýnských dojnic, průměrná užitkovost 12 828 kg mléka s 4,1 % tuku a 3,52 % bílkovin, T+B 970 kg). Vyhlašovaly se také nejlepší tři dojnice v kategoriích konvenčních a bio dodavatelů.

Ing. Petr Brabenec
Ing. Ivan Houdek

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.